Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Portugalsko šetrí, minister zakázal ministrom akékoľvek nové výdavky

Vitor Gaspar Foto: TASR/AP

Portugalská vláda sa dostala do problémov po tom, ako Ústavný súd rozhodol, že štyri z deviatich úsporných opatrení zapracovaných do tohtoročného rozpočtu sú protiústavné.

Lisabon 9. apríla (TASR) - Portugalský minister financií Vitor Gaspar vydal zákaz nových výdavkov pre všetky ministerstvá.

V prípade akýchkoľvek ďalších výdavkov okrem najnevyhnutnejších budú musieť ministri najskôr požiadať o súhlas ministerstvo financií. Informovala o tom agentúra AP.

Portugalská vláda sa dostala do problematickej situácie po tom, ako Ústavný súd koncom minulého týždňa rozhodol, že štyri z deviatich úsporných opatrení zapracovaných do tohtoročného rozpočtu sú protiústavné. K nim patrí napríklad zníženie dôchodkov či podpory v nezamestnanosti, ako aj škrty v platoch zamestnancov verejného sektora.

Vláda tak musí prísť s novými škrtmi vo výške 1,3 miliardy eur, aby tohtoročný rozpočtový deficit dostala na úroveň požadovanú medzinárodnými veriteľmi, ktorí pred dvomi rokmi poskytli Portugalsku záchranný úver vo výške 78 miliárd eur. Premiér Pedro Passos Coelho už oznámil, že vláda bude musieť znížiť výdavky na sociálne zabezpečenie, zdravotníctvo a školstvo. Podľa premiéra je to jediná cesta, ako sa vyhnúť druhému záchrannému balíku.

Rozhodnutie Vitora Gaspara o zákaze nových výdavkov na ministerstvách bolo dnes zverejnené na internetovej stránke portugalskej vlády. Zákaz sa netýka len výplaty miezd a zakontrahovaných projektov. Jeho zrušenie plánuje ministerstvo financií až potom, čo sa všetky ministerstvá dohodnú na dodatočnom znížení výdavkov.