Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Portugalský Ústavný súd zabránil vláde znížiť v budúcom roku dôchodky

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/AP

Škrty sa mali týkať dôchodkov vyšších ako 600 eur.

Lisabon 20. decembra (TASR) - Portugalský Ústavný súd (ÚS) opäť zablokoval vláde plány, už štvrtýkrát tento rok. Tentoraz jej zabránil znížiť dôchodky štátnym zamestnancom. Kabinet musí teraz hľadať iné spôsoby, ako zredukovať výdavky štátu a stlačiť schodok v rozpočte v nasledujúcom roku tak, ako sa dohodol s veriteľmi. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že plánované zníženie dôchodkov štátnych zamestnancov o 10 % je protiústavné. Súd odmietol argument, že štátni zamestnanci sú na tom z hľadiska dôchodkov lepšie ako zamestnanci v súkromnom sektore. Vyhlásil tiež, že znižovanie dôchodkov by malo byť postupné.

Plán na radikálne zníženie dôchodkov "je porušením princípu dôvery, ktorý pramení z ústavou garantovanej vlády zákona", dodal súd.

Škrty sa mali týkať dôchodkov vyšších ako 600 eur. Kabinet počítal s tým, že mu zníženie dôchodkov štátnych zamestnancov pomôže na budúci rok zredukovať výdavky a splniť rozpočtové ciele. Návrh portugalského rozpočtu na rok 2014 je najúspornejší za uplynulých 10 rokov a zahŕňa úspory v celkovej výške 3,9 miliardy eur.

Portugalsko už síce prekonalo najdlhšiu recesiu za minimálne 25 rokov, ale potrebuje si získať dôveru trhov, aby mohlo v polovici budúceho roka vystúpiť zo záchranného programu. Vláda v Lisabone musela totiž požiadať v roku 2011 Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur, pretože stratila prístup na finančné trhy pre zlý stav verejných financií. Podmienkou úveru boli tvrdé úsporné opatrenia a reformy, ktoré Portugalsku pomáhajú ozdraviť verejné financie.

Kabinet musí teraz hľadať náhradné riešenie ako ušetriť, aby stlačil rozpočtový deficit v nasledujúcom roku na 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročnej očakávanej úrovne 5,9 % HDP. Na tom sa Lisabon dohodol s veriteľmi. Jedným z riešení by mohlo byť zvýšenie daní, to však môže ohroziť rast ekonomiky a zamestnanosti, a tým aj návrat Portugalska na finančné trhy.