Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poslanci posunuli novelu stavebného zákona do druhého čítania

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predmetom zákonnej úpravy má byť spresnenie niektorých ustanovení stavebného zákona za účelom zefektívnenia územného, stavebného konania a konania o odňatí pôdy z pôdneho fondu z časového hľadiska.

Bratislava 24. septembra (TASR) -Zrýchlenie a zjednodušenie konania pri výstavbe významných investorov. To je podľa ministerstva dopravy hlavný cieľ novely stavebného zákona, ktorú dnes poslanci parlamentu poslali do druhého čítania.

"Novela zákona si kladie za cieľ zefektívnenie povoľovacích procesov, a to územného, stavebného konania a konania o odňatí pôdy z pôdneho fondu, a tým zvýšenia atraktívnosti podnikateľského prostredia v Slovenskej republike," uviedlo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktoré právnu normu pripravilo. Povoľovanie stavieb významnej investície by sa tak mohlo realizovať v čo najkratšom časovom horizonte.

Predmetom navrhovanej zákonnej úpravy je predovšetkým spresnenie niektorých ustanovení stavebného zákona za účelom zefektívnenia územného, stavebného konania a konania o odňatí pôdy z pôdneho fondu z časového hľadiska. Novela zároveň podľa MDVRR SR rieši aplikačné problémy z praxe odstraňovaním duplicít v konaniach.

Právna norma upravuje vyvlastňovania pozemkov. Ako sa uvádza v novele zákona, ak vlastník vyvlastňovaného pozemku alebo vyvlastňovanej stavby zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho a pozemok alebo stavba nebola predmetom dedičského konania, účastníkmi vyvlastňovacieho konania majú byť osoby, ktoré preukážu, že ako dedičia prichádzajú do úvahy. Navrhovateľ vyvlastnenia pritom nemá byť povinný zisťovať takýchto domnelých dedičov, ktorých má zastupovať Slovenský pozemkový fond až do právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo právoplatnosti rozhodnutia súdu o dedičstve.

Zmeny sa majú dotknúť aj vydávania územného rozhodnutia. Po novom sa nemá vyžadovať na umiestnenie strategického parku a na prípravu územia na realizáciu strategického parku, na ktoré bolo vydané osvedčenie o významnej investícii podľa osobitného predpisu.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov "z dôvodu naliehavého všeobecného záujmu".

Opozícia kritizovala najmä to, že o novele zákona rokujú v skrátenom režime. Taktiež je presvedčená, že samotný zákon má chyby. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) však s tým nesúhlasí. Pripomenul, že možný príchod novej automobilky je veľkou investíciou, ktorá prispeje aj k rastu hrubého domáceho produktu Slovenska. Podľa jeho slov novela zákona má zamedziť aj špekuláciám pri vykupovaní pozemkov. "Reaguje na to, čo tu dlhodobo nebolo. To, že vlastníci pozemkov naletia nejakým priekupníkom, nemôže štát úplne vyriešiť, keďže každý môže so svojím majetkom nakladať podľa svojej vlastnej vôle," podotkol Počiatek.

Zároveň zdôvodnil, prečo je potrebné rokovať o právnej norme v skrátenom režime. "Súkromní investori dnes pri investíciách takéhoto rozsahu si môžu vyberať, kam pôjdu, a kladú si aj podmienky. Ak si opozícia myslí, že my ich dotlačíme k tomu, že pôjdu niekam inam, keď už vyhodnotili konkrétnu lokalitu ako optimálnu, aj napriek tomu, že sme im ponúkali viaceré lokality, tak to je absolútna neznalosť súčasnej doby a správania sa súkromného sektora," poznamenal Počiatek.

Opozícia tiež uviedla, že novela zákona prinesie do budúcnosti viaceré nové negatívne efekty a málo sa o zmenách diskutovalo. "Keď prichádzali iné automobilky, tiež si nepamätám, že by tu boli nejaké rozsiahle diskusie. Je fakt tragédia, ak opozícia takúto významnú investíciu nepodporuje. Ja by som sa na ich mieste tešil, ale nie je možné od opozície očakávať nič, čo je jednoznačne v prospech Slovenska," dodal Počiatek.

Parlament by mal o novele stavebného zákona definitívne rozhodnúť v stredu (30.9.).