Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Poslanci ukončili prvý rokovací deň diskusiou o minimálnom dôchodku

Ilustračné foto Foto: TASR

Poslanci ukončili prvý rokovací deň 48. schôdze Národnej rady (NR) SR diskusiou o minimálnom dôchodku. Ten sa má na Slovensku zaviesť od 1. júla tohto roka.

Bratislava 10. marca (TASR) - Poslanci ukončili prvý rokovací deň 48. schôdze Národnej rady (NR) SR diskusiou o minimálnom dôchodku. Ten sa má na Slovensku zaviesť od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto platil minimálne 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Minimálny dôchodok sa má zaviesť prostredníctvom novely zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce.

"To, že ľudia, ktorí celý život pracovali a majú taký nízky dôchodok, že sú odkázaní na pomoc v hmotnej núdzi, považuje vláda za nedôstojné a administratívne zaťažujúce. Preto vláda predkladá návrh, ktorého podstatou je zvýšiť sumu starobného dôchodku," skonštatoval na záver schôdze minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Minimálny dôchodok sa má podľa návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zvyšovať s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.

Nové pravidlá minimálneho dôchodku sa majú vzťahovať na poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, ako aj invalidného dôchodku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Po novom majú dôchodcovia s nárokom na minimálnu penziu poberať dôchodok len z jednej inštitúcie, a to zo Sociálnej poisťovne (SP). Minimálny dôchodok sa bude valorizovať ako životné minimum, a to vždy k 1. januáru daného kalendárneho roka. Pri 30 odpracovaných rokoch rezort práce stanovil koeficient pre určenie minimálneho dôchodku vo výške 1,36-násobku životného minima. Percentuálna výmera životného minima sa bude zvyšovať za každý ďalší kvalifikovaný rok dôchodkového poistenia od 31 rokov do 39 rokov o 2 percentuálne body (p.b.) a od 40 odpracovaných rokov o 3 p.b.

Do zákona o sociálnom poistení sa zavádzajú aj nové právne inštitúty, akými sú vyrovnávací príplatok a minimálny dôchodok a rozširuje sa okruh poistencov štátu o kategóriu ohrozeného a chráneného svedka.

Minister práce uviedol, že svedkovia a chránení svedkovia sú z dôvodu ohrozenia ich života a zdravia v súvislosti s podaním svedeckej výpovede dlhodobo ukrývaní, často aj v zahraničí a podľa potreby aj pod zmenenou identitou, takže nemôžu vykonávať určitý čas zárobkovú činnosť. "Účelom navrhovanej právnej úpravy je pokryť toto obdobie dôchodkovým poistením a zabezpečiť, aby sa zhodnotilo na ich budúce dôchodkové nároky," píše sa v dôvodovej správe návrhu zákona.

Poslanci za stranu KDH plánujú novelu v prvom čítaní podporiť. "Náš dôchodkový systém je založený na solidarite. Poslanci za KDH tento návrh podporujú, ak nepríde k nejakým zmenám, voči ktorým by sme mali výhrady," doplnil podpredseda KDH Július Brocka.