Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Poslanec Csicsai: Na ÚRSO je najvyšší čas na výmenu stráží

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ÚRSO. Foto: TASR/Martin Baumann

Na jednej strane sa Slovensko zaviazalo zvýšiť podiel vyrobenej energie z OZE do roku 2020 na 14 %, na strane druhej ÚRSO podľa neho sústavne podkopáva nohy výrobcom.

Bratislava 29. júna (TASR) - Na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je najvyšší čas na výmenu stráží. Vedenie regulačného úradu by malo prevziať zodpovednosť za chybné smerovanie a spôsobenú škodu. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Gabriel Csicsai (Most-Híd) v reakcii na minulotýždňové (22. 6.) rozhodnutie Ústavného súdu SR.

"Som nesmierne rád, že aj Ústavný súd SR posúdil Úradom pre reguláciu sieťových odvetví zavedený tzv. G-komponent, teda platbu pre výrobcov elektriny za prístup do sústavy, za protizákonný, čím vyhovel nášmu podaniu ešte z marca 2014," zdôraznil Csicsai.

Zavedenie samotného G-komponentu, spôsobu, "ako dodatočne zdierať výrobcov fotovoltickej energie", ale taktiež aj rad ďalších opatrení v réžii ÚRSO vyvoláva podľa neho dojem, že zo strany súčasného vedenia regulačného úradu ide o systematický boj proti výrobcom obnoviteľných zdrojov energie (OZE ).

"Otázne je, či je to postoj vyplývajúci z odborného presvedčenia vrcholového vedenia úradu, alebo o výsledok nátlaku lobistických skupín preferujúcich iné zdroje energie," poznamenal. Na jednej strane sa Slovenská republika zaviazala zvýšiť podiel vyrobenej energie z OZE do roku 2020 na 14 %, na strane druhej ÚRSO podľa neho sústavne podkopáva nohy výrobcom bez zreteľa na ich veľkosť a efektivitu výroby.

"Za chyby pri určovaní výšky dotácie, teda finančnej stimulácie na začiatku udeľovania podpôr, môžu jednotlivci, ktorí vtedy riadili predmetné projekty a nie princíp OZE. Je potrebné vyvodiť zodpovednosť voči konkrétnym ministrom, vtedajšej vláde a nie spochybňovať opodstatnenosť zelenej energie negatívnym vplyvom na cenu za elektrickú energiu pre domácnosti," povedal Csicsai.

"Rozhodnutia vedenia ÚRSO súvisiace s OZE zanechávajú vážne pochybnosti o nezávislosti daného úradu. Rozhodnutie ÚRSO, bez ohľadu na jeho politický rozmer, sa javí ako nerozvážne a tvrdošijné konanie. A to o to viac, že úrad bol na protiústavnosť vyhlášky upozorňovaný nielen domácimi výrobcami elektriny, ale aj zástupcami Európskej komisie. Navyše, následkami necitlivého konania úradu vznikli nedoplatky pre štátny rozpočet vo výške niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré bude musieť štát výrobcom doplatiť. Zároveň,  týmto svojím nezodpovedným rozhodnutím na niekoľko rokov úrad ohrozil úspešnosť podnikania týchto výrobcov," podčiarkol poslanec NR SR.

Csicsai je presvedčený, že aj bez začatia sankčných procesov by mal šéf ÚRSO Jozef Holjenčík prevziať zodpovednosť za chybné smerovanie a spôsobenú škodu. "Na ÚRSO by mala nastať výmena stráží napriek tomu, že funkčné obdobie súčasného predsedu ÚRSO končí už v roku 2018 a na jeho odvolanie sú zákonom stanovené jasné podmienky," dodal Csicsai s tým, že pri voľbe nového predsedu úradu je nevyhnutné klásť oveľa väčší dôraz na výber politicky a lobisticky skutočne nezávislého a odborného kandidáta, ktorý dokáže dostatočne reprezentovať a najmä manažovať úrad takého významu a sily, akým ÚRSO bezpochyby je.