Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Posledná šanca na oddlženie pre osoby s vysokými dlhmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Z dielne ministerstva spravodlivosti prichádza novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorá má priniesť zmenu v tzv. osobných bankrotoch.

Bratislava 17. októbra (OTS) - Podľa ministerky spravodlivosti pôjde o relatívne jednoduché, rýchle konanie bez vysokých nákladov. Dlžník sa bude môcť zbaviť svojich dlhov buď konkurzom alebo splátkovým kalendárom. V prípade konkurzu odovzdá na speňaženie majetok a následne súd rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Zostatok dlhu bude nevymáhateľný. Tzv. nedotknuteľné pohľadávky (napr. pohľadávky maloletého dieťaťa na výživné) bude dlžník povinný splácať aj po oddlžení, keďže vzhľadom na ich povahu nie je dôvod ich dlžníkovi odpúšťať.

Tzn., že od januára 2017
• Dlžník (fyzická osoba) bude mať možnosť zbaviť sa dlhov buď konkurzom, alebo splátkovým kalendárom
V prípade konkurzu odovzdá na speňaženie majetok a následne súd rozhodne o oddlžení.
V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období spláca sumu, ktorú určí súd.
Súd stanoví dlžníkovi kvótu, ktorú má zaplatiť – napr. 30 % z dlhu. Zostatok dlhu bude nevymáhateľný. Veriteľom sa však musí dostať aspoň toľko, čo by dostali, ak by dlžník svoj úpadok riešil konkurzom (t. j. musí im dať aspoň hodnotu majetku)
• Domáhať sa zbavenia dlhov spôsobom osobného bankrotu môže dlžník iba raz za 10 rokov
• Zavádza sa povinné zastúpenie dlžníka v konaní advokátom alebo Centrom právnej pomoci
• Určité pohľadávky (tzv. nedotknuteľné) bude musieť dlžník splácať aj po oddlžení (napr. pohľadávky maloletého dieťaťa na výživné, peňažný trest podľa trestného zákona, pohľadávky zo zodpovednosti za škodu spôsobenú na zdraví atď.)
• Každý veriteľ má právo uplatniť žalobu na zrušenie oddlženia, ak vie osvedčiť nepoctivý zámer dlžníka (ak by dlžník mal snahu poškodiť svojich veriteľov, napr. bez vážneho dôvodu by neplnil splátkový kalendár, úmyselne by sa priviedol do platobnej neschopnosti a pod.)


V súčasnosti
• Aby dlžník mohol reálne uvažovať o osobnom, musí vlastniť určitý majetok a byť schopný zaplatiť všetky náklady konkurzu (napríklad výdavky a odmenu správcu a pod. – cca 3000 eur)
• V prípade, že súd zistí, že nemá majetok ani len v hodnote, ktorá by postačovala na úhradu nákladov konkurz, konkurz nevyhlási
• Ak fyzická osoba nepodnikateľ, musí mať celkový majetok minimálne v hodnote 1 659,70 eura a sumu 663,88 eura na úhradu preddavku na odmenu predbežného správcu
• Preddavok sa musí uhradiť ešte pred podaním návrhu


Osobný bankrot a oddlženie je na Slovensku uzákonené od roku 2006. Odvtedy ho využilo len pár stoviek ľudí.
Ako sa legálne zbaviť dlhov za desaťtisíce eur? Riešením pre ľudí, ktorí majú obrovské dlžoby a minimum majetku, môže byť osobný bankrot počas terajšej právne úpravy. Tak sa ľudovo volá konkurzné konanie pre nepodnikajúce fyzické osoby.
Osobný bankrot je vhodný najmä pre ľudí, ktorí majú málo majetku a jeho stratu si môžu dovoliť. A majú veľké množstvo dlhov, ktoré nie sú schopní splácať."


Bohaté skúsenosti s podávaním návrhov na „osobný bankrot“ má spoločnosť www.justicialegis.sk. JUDr. Ján Ivan, konateľ spoločnosti JUSTICIA Legis s.r.o. hovorí, že: „V zmysle avizovanej novely ZKR možno predpokladať, že oddlženie osôb, ktoré majú vyššie záväzky (cca. viac ako 40 000€) bude zložitejšie, pretože im súd určí percentuálnu výšku uspokojenia ich veriteľov. Podľa doterajšej úpravy výška odovzdávaná do rúk správcu počas oddlženia sa pohybovala v priemere od 1000-2000 € ročne. Oddlženie sa po 3 rokoch skončilo a ostatné pohľadávky sa stali nevymáhateľné.“


Nemôžme zabúdať na to, že, podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu je povinnosťou, nie právom. Človek je platobne neschopný vtedy, keď má aspoň dvoch veriteľov a nie je schopný mesiac po splatnosti plniť minimálne dva záväzky.