Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poštovné na plynové vratky bude stáť približne milión eur, tvrdí Fico

Na snímke premiér Robert Fico podáva pracovníčke pošty prvé listové zásielky s vratkami za plyn v Bratislave, 27. januára 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Príspevok sa bude podľa zákona o štátnom rozpočte vyplácať odberateľovi, pre ktorého dodávka plynu podlieha cenovej regulácii.

Bratislava 27. januára (TASR) – Poštovné na listy za plynové vratky bude stáť približne milión eur. Štátny rozpočet teda vynaloží na plynové vratky celkom 48 miliónov eur, keďže na vyplatenie samotných vratiek pôjde asi 47 miliónov eur. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti ministra hospodárstva SR Vazila Hudáka (nominant Smer-SD), keď osobne na bratislavskej hlavnej pošte podali prvé listové zásielky s vratkami za plyn. Tie sa budú prostredníctvom Slovenskej pošty distribuovať do domácností.

"Pokiaľ ide o ceny energií, tu bude naďalej politika, teraz hovorím o strane, ktorú reprezentujem, orientovaná na ďalšie a ďalšie znižovanie cien energií pre domácnosti. V ďalšom období pôjdeme buď podobnou cestou, alebo pôjdeme cez koncepciu energetickej chudoby, ktorá by bola možno adresnejšia, pretože budeme môcť presnejšie vytypovať domácnosti, ktorým sa podobný príspevok dával a nedávať ho domácnostiam, o ktorých si môžeme myslieť, že si ho nezaslúžia," uviedol premiér na brífingu na otázku, či plynové vratky plánuje vláda vyplácať aj v budúcnosti.



O odosielaní listov s vratkami za plyn domácnostiam informoval premiér už minulý týždeň. Vratku za plyn, v sume od 10 eur do 165 eur, si na základe poukazu domácnosti budú môcť prevziať na pošte. Cena plynu pre domácnosti podľa predsedu vlády za rok 2015, spolu s vratkou v roku 2016 klesne o dvojciferné číslo, a to o 14,5 %. Vyplatí sa približne 1,4 milióna domácnostiam.

"Ide o odberateľov plynu v domácnostiach, ktorí sú priamymi zákazníkmi niektorého z dodávateľov plynu pre domácnosti. Teda nejde len o Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ale môže ísť aj o alternatívnych dodávateľov plynu pre domácnosti. Musí ísť však o takú domácnosť, ktorá mala k 1. novembru 2015 uzavretú so svojím dodávateľom platnú zmluvu o dodávke plynu," priblížil minulý týždeň Fico.

V kategórii tarify D1 (plyn na varenie) dostane podľa Fica vratku 680.000 domácností, v tarife D2 (plyn na ohrev vody) približne 350.000 domácností a v tarife D3 (plyn na varenie a kúrenie) 380.000 domácností.

Podľa Hudáka sa budú listy s poukazmi posielať podľa abecedného poradia, takže doručenie listu môže trvať niekoľko dní. Na prevzatie vratky za plyn bude mať domácnosť následne 60 dní. Vyplatenie vratiek podľa ministra umožnila nielen dobrá ekonomická kondícia slovenskej ekonomiky, ale aj dobré hospodárenie SPP.



Z návrhu vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR, ktorou sa ustanovuje spôsob poskytnutia a výška štátneho príspevku odberateľovi plynu vyplýva, že štátny príspevok (vratka) za plyn pre domácnosti môže dosiahnuť minimálne 10 eur a maximálne 165 eur, a to v tarifnej skupine D1, respektíve D3. Príspevok sa poskytne prostredníctvom poštového úradu formou poštového poukazu na výplatu.

Príspevok sa bude podľa zákona o štátnom rozpočte vyplácať odberateľovi, pre ktorého dodávka plynu podlieha cenovej regulácii. Ide o odberateľov, ktorých množstvo odobratého plynu za posledných 12 po sebe nasledujúcich mesiacov bolo maximálne vo výške 68.575 kilowatthodín (kWh). Bude sa teda vyplácať odberateľom so zazmluvnenou tarifou D1 až D3 a reálne odobratým množstvom plynu za posledných 12 po sebe nasledujúcich mesiacov maximálne vo výške 68.575 kWh.

Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku je, že odberateľ mal uzatvorenú k 1. novembru 2015 platnú zmluvu s dodávateľom plynu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta.

Slovenská pošta bude doručovať vratky za plyn ako obyčajné listy


Slovenská pošta bude vyplácať príspevky na plyn formou poštových poukazov na výplatu. Tie sa budú doručovať do poštových schránok adresátov ako obyčajné listy. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Upozornila, že finančné prostriedky zaslané poštovým poukazom si môže adresát prevziať na ktorejkoľvek pošte. "Poštové poukazy budú distribuované občanom postupne podľa abecedy, z dôvodu zabezpečenia väčšieho komfortu a kvality pre občanov pri výplate," poznamenala.

Pripomenula zároveň, že platnosť poštových poukazov je predĺžená na 60 kalendárnych dní. Po uplynutí odbernej lehoty pošta vráti finančné prostriedky odosielateľovi. Adresát musí potom požiadať o opätovné zaslanie odosielateľa, teda Ministerstvo hospodárstva SR, na adrese: Mierová 19, 827 15 Bratislava 212.

"Nepredpokladáme žiadne závažné nepravidelnosti, pretože s výplatou peňazí vo väčších objemoch pri priehradkách pôšt máme bohaté skúsenosti. Zabezpečujeme napríklad výplatu dôchodkov a sociálnych dávok," dodala Pondelová na otázku, či listy s plynovými vratkami pre asi 1,4 milióna domácností nezahltí pobočky Slovenskej pošty.