Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovensko.Digital kritizuje posun aktivácie elektronických schránok

Foto: TASR/Vladimír Benko

Vláda na dnes schválila posun povinnej aktivácie elektronických schránok pre právnické osoby. Namiesto januára budúceho roka tak budú pre ne povinné až od júla.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Napriek miliónom investovaným do elektronických služieb a ich publicity nie je štát schopný zabezpečiť aktiváciu elektronických schránok tak, aby ich používanie mohol dať podnikateľom ako povinnosť. Tvrdí to občianske združenie Slovensko.Digital, ktoré opätovné posúvanie termínu vníma predovšetkým ako zlyhanie verejnej správy.


Vláda na dnešnom rokovaní schválila posun povinnej aktivácie elektronických schránok pre právnické osoby. Namiesto januára budúceho roka tak budú pre ne povinné až od júla. Združenie poukázalo na to, že štát tento termín posúva už tretíkrát a stále nedokázal podnikateľov presvedčiť o výhodnosti elektronických schránok natoľko, aby si ich aktivovali.

To je pomerne chabý výsledok informatizácie a práve v tom vnímame jeho zlyhanie. Schránky nevyužívajú ani samotné úrady. Leží v nich viac ako 400.000 neprečítaných správ,” uviedol výkonný riaditeľ Slovensko.Digital Ján Hargaš.

Podľa odborníkov je chybou, že ešte v júli, keď sa oznamovalo posunutie termínu na začiatok roka 2017, sa nezverejnil plán kampane. „Upozorňovali sme ešte v lete, že šesť mesiacov nie je veľa času a ak má byť kampaň úspešná, potrebujeme jasný plán. Kampaň sa napokon začala neskoro,” konštatoval Ľubor Illek zo združenia.

Jeho zástupcovia zároveň zdôraznili, že na publicitu informatizácie sa z eurofondov minuli milióny eur, ktoré mali zabezpečiť dostatočnú informovanosť o elektronických službách. IT projekty na tieto výdavky povinne vyčlenili minimálne 3 % ich rozpočtu. „Ak v tejto situácii podpredseda vlády obhajuje posunutie termínu tým, že podnikatelia stále nie sú pripravení, je to skôr priznanie zlyhania v oblasti komunikácie,” domnieva sa Illek.

Združenie Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu navrhlo, aby zverejnil, ako si predstavuje informovanie o schránkach v najbližších mesiacoch. Bez dôkladného plánu sa totiž podľa neho opäť len posúva termín.

Potrebujeme tiež, aby všetci zainteresovaní viac informovali o výhodách aktivácie schránok. Hrozenie pokutami očividne nezaberá a celá komunikácia by mala byť viac zameraná na výhody elektronických služieb a schránok,“ dodal Hargaš.

Novelu zákona o e-Governmente z dielne podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) by mal parlament prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. O predĺženie lehoty o ďalších šesť mesiacov vicepremiéra požiadala Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK).

Na základe aktuálnej situácie a žiadostí z radov podnikateľov som dnes požiadal vládu o podporu predĺženia lehoty na aktiváciu elektronických schránok, vzhľadom na to, že z 230.000 podnikateľov, ktorí by mali disponovať k 1. januáru 2017 tzv. eID kartou s bezpečnostným osobným kódom, v súčasnosti len 25 % túto podmienku spĺňa," zdôvodnil Pellegrini.