Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Potravinári hodnotia zrušenie súťaže na pozemkové úpravy negatívne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie je podľa SPPK negatívna správa pre všetkých tých, ktorí pracujú s pôdou.

Bratislava 21. januára (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) so znepokojením prijala informáciu o decembrovom rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušiť jeden rok trvajúce verejné obstarávanie na vypracovanie a vykonanie projektov pozemkových úprav. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Pripomenula, že išlo o verejnú súťaž na pozemkové úpravy v 168 katastrálnych územiach na Slovensku. Pozemkové úpravy mali byť financované cez eurofondy.

Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie je podľa SPPK negatívna správa pre všetkých tých, ktorí pracujú s pôdou. Pre Slovenskú republiku je totiž charakteristické extrémne rozdrobené pozemkové vlastníctvo, ktoré je jedným z hlavných dôvodov dlhoročného stavu slovenského poľnohospodárstva. Tento roky nedostatočne riešený problém má priamy vplyv aj na malých poľnohospodárov, alebo rodinné farmy.

"Stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie hodnotíme negatívne. Bez pokračujúcich a navyše Európskou úniou financovaných pozemkových úprav sa nebude zlepšovať prístup poľnohospodárov k pôde," reagoval predseda SPPK Emil Macho. Podľa predsedu SPPK sa nevyriešia ani samotné spory medzi poľnohospodármi súvisiace práve s prístupom k pôde a vydávaním náhradných pozemkov.