Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Potravinári majú nápad ako pomôcť predaju slovenských výrobkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Už druhý rok slovenskí poľnohospodári a potravinári musia podnikať v časoch enormných prebytkov viacerých komodít, pripomína Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Bratislava 10. marca (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) presadzuje vytvorenie tzv. štátneho odbytového kanála, a to z viacerých dôvodov. "Podiel zastúpenia slovenských výrobkov v našich obchodoch je stále veľmi nízky, naši spotrebitelia nemajú dostatočný patriotizmus pri kúpe slovenských výrobkov a aj pre ruské embargo nás valcujú potraviny a komodity, ktoré boli pôvodné vyrábané na vývoz na ruské trhy," uviedla pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

"Podľa nášho posledného prieskumu z novembra 2015 je podiel zastúpenia slovenských výrobkov na pultoch obchodov na úrovni len 39,9 %. SPPK takýto prieskum organizuje už piaty rok a nikdy sa zatiaľ nestalo, že by množstvo slovenských výrobkov prekročilo viac ako 40 %. Z nášho pohľadu sú to veľmi zlé čísla. Je pritom samozrejmé, že čím viac budeme nakupovať domáce výrobky, tým viac podporíme celý agrosektor, tvorbu nových pracovných príležitostí na vidieku," zdôraznila.

Pripomenula zároveň, že už druhý rok slovenskí poľnohospodári a potravinári musia podnikať v časoch enormných prebytkov viacerých komodít, ktoré mali pôvodne skončiť na ruských trhoch, ale pre ruské embargo na vybrané potraviny sa tak nedeje, takže zostávajú na európskych trhoch, čím tlačia na ceny.

Jedným z riešení ako podporiť odbyt slovenských výrobkov, je z pohľadu SPPK práve vytvorenie štátneho odbytového kanála, cez ktorý by sa slovenské potraviny, najmä čerstvé, prednostne nakupovali prostredníctvom ministerstiev a ich inštitúcií. SPPK presadzuje, aby domáce výrobky nakupovali napríklad školské jedálne, či nemocnice.

"Vychádzame pritom z uznesenia vlády SR z októbra 2014 k Analýze dopadov sankcií Ruskej federácie na slovenský poľnohospodársky a potravinársky sektor a návrh opatrení na ich zmiernenie. Vláda SR v ňom uložila príslušným ministrom prijať v nimi riadených rezortoch a inštitúciách kroky smerujúce k tomu, aby prioritne nakupovali v rámci svojho stravovania slovenské poľnohospodárske produkty a slovenské potravinárske výrobky," zdôraznila.

SPPK podľa Holéciovej preto 27. apríla 2015 požiadala všetky ministerstvá v SR o poskytnutie informácií, akým spôsobom sa v rezorte daného ministerstva a jeho organizáciách realizuje predmetné uznesenie vlády SR.

"Zo záverov nášho prieskumu vyplynulo, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je jediné ministerstvo, ktoré bolo schopné predložiť konkrétne údaje o percentuálnom podiele nákupu slovenských agropotravinárskych výrobkov a zároveň uvádza vysokú preferenciu ministerstva pri nákupe slovenských potravín. MZVaEZ SR nakupuje 85 % potravín z tuzemského trhu," informovala Holéciová.

Aj preto je podľa nej jednou z priorít SPPK pre rok 2016 a rovnako aj vo vzťahu k budúcej vláde a budúcemu ministrovi pôdohospodárstva snaha o zriadenie štátneho odbytového kanála. Budúca vláda by mala prijať opatrenia smerujúce k prioritnému nakupovaniu slovenských poľnohospodárskych produktov a slovenských potravinárskych výrobkov pre potreby využitia vo svojom rezorte. "Rovnako sme za to, aby sa otvorila komunikácia na úrovni vlády SR a zriaďovateľov škôl a školských zariadení na zabezpečenie stravovania detí a mládeže z potravín, ktoré sú domáceho pôvodu," dodala hovorkyňa SPPK.