Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Potravinári sa obávajú, že obchod uprednostní potraviny zo zahraničia

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Politika udržiavania cien potravín na rovnakej úrovni je účinným nástrojom regulácie inflácie, na druhej strane ale nie je možné túto politiku uplatňovať dlhodobo.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Nárast cien komodít na svetových trhoch môže mať negatívny vplyv na kvalitu predávaných potravín na Slovensku.

"Potravinárska komora Slovenska (PKS) sa obáva, že obchodníci nebudú chcieť domácim výrobcom akceptovať zohľadnenie zvýšených nákladov do cien svojich produktov a uprednostnia radšej potraviny zo zahraničia, hoci aj za cenu nižšej kvality," konštatovala ďalej riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

Politika udržiavania cien potravín na rovnakej úrovni je účinným nástrojom regulácie inflácie, na druhej strane ale nie je možné túto politiku uplatňovať dlhodobo. "Na Slovensku zaznamenávame rast celkovej inflácie v priemere o štvrtinu vyšší, než rast inflácie potravín. Porovnaním vývoja cien potravín a nealkoholických nápojov s okolitými štátmi zistíme, že za posledných 5 rokov bol najnižší nárast cien registrovaný práve na Slovensku. V cenách potravín pritom musia byť zohľadnené reálne náklady na výrobu, spracovanie a distribúciu produktov."

"Ak sa dlhodobo zanedbá hľadisko reálnych vstupných nákladov, hrozí, že dodávateľ je nútený znižovať úroveň poskytovaných výrobkov," povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

To sa podľa neho môže prejaviť klesajúcou kvalitou potravinárskych výrobkov a substitúciou drahších zložiek za lacnejšie. Medzi najviac dotknuté komodity možno zaradiť všetky druhy mäsa a mäsových výrobkov, ale aj mliečne výrobky, keďže nahrádzanie mliečneho tuku v nich sa stalo bežnou praxou najmä u výrobcov v niektorých okolitých štátoch.

Slovenskí výrobcovia potravín chcú garantovať tak kvalitu svojich produktov, ako aj ich dostatok na trhu, aby obyvatelia Slovenska nemuseli siahať po produktoch z dovozu, ktoré môžu často predstavovať síce lacnejšiu, ale zároveň menej kvalitnú alternatívu. Ich konzumácia môže do budúcna predstavovať pre spotrebiteľa aj riziko zvýšených nákladov na zdravotníctvo, keďže nekvalitné stravovanie môže spôsobiť následne zdravotné problémy.

"Kvalitatívne požiadavky pre slovenských výrobcov potravín sú prísnejšie, ako pre výrobcov niektorých okolitých štátov, čo je pre nás z cenového hľadiska konkurenčnou nevýhodou, na druhej strane však poctivé slovenské potraviny sú pre spotrebiteľa tou lepšou alternatívou," pripomenul Poturnay.

Uprednostňovanie menej kvalitných potravín zo zahraničia obchodníkmi by zároveň malo negatívny dosah nielen na domácich výrobcov potravín, ale aj pre zamestnanosť a domácu ekonomiku. A to za cenu menej kvalitných potravín zo zahraničia na našich pultoch.