Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Potravinárska komora prispela k zmierneniu agropolitiky EÚ

Na snímke farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená-Chyžné v Trstenej, archívne foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Celoeurópske protesty poľnohospodárov zo začiatku roka mali svoj význam.

Bratislava 9. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) zmierňuje Spoločnú poľnohospodársku politiku (CAP) EÚ. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) teraz očakáva, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na túto zmenu čo najskôr nastaví domácu legislatívu. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Priblížila, že celoeurópske protesty poľnohospodárov zo začiatku roka mali svoj význam. EP už schválil reformu CAP EÚ. Európski poľnohospodári sa tak dočkali zmiernenia niektorých až príliš ambicióznych a byrokratických pravidiel, proti ktorým vyšli s traktormi do ulíc mnohých európskych metropol vrátane Bratislavy. SPPK chce teraz podľa nej dosiahnuť, aby MPRV urýchlene zapracovalo prijaté zmeny do národnej legislatívy tak, aby slovenskí poľnohospodári mohli ústupky Bruselu naplno využiť už aj v tomto roku.

Pripomenula, že SPPK vo februári zorganizovala najväčší protest poľnohospodárov v histórii Slovenska s viac ako 2200 traktormi naprieč krajinou. Vybojované požiadavky v celoeurópskom kontexte preto predseda SPPK Emil Macho hodnotí ako veľký úspech nielen samotného protestu, ale aj odborných diskusií slovenských poľnohospodárov s európskymi úradníkmi.

"Naplno sa ukázalo, že aj malá krajina, akou Slovensko je, vie prispieť k významnému úspechu európskych poľnohospodárov. Európska komisia a najnovšie aj EP uznali, že pokiaľ chce EÚ produkovať dostatočné množstvo kvalitných potravín pre Európanov, potrebuje zmierniť byrokraciu a ubrať z nereálne nastavených zelených cieľov," uviedol Macho.

Zmeny, ktoré by sa mohli aplikovať do praxe už v tomto roku, sa majú podľa komory týkať troch bodov, a to úhor už pre poľnohospodárov nebude povinným, ale dobrovoľným. Povinnosť striedania plodín sa mení na možnosť buď plodiny striedať alebo ich diverzifikovať v závislosti od podmienok, ktorým pestovatelia čelia. Tretím ústupkom je pokryvnosť ornej pôdy. Poľnohospodári musia dvakrát do roka v rámci citlivých období pôdu pokrývať vegetačným pokryvom, aby neostala holá a nechránená pred eróziou. Po novom by pokryv pôdy nebol dvakrát do roka, ale len raz, keďže povinnosť zakrývať pôdu na zimu stráca pre teplé zimy svoj pôvodný význam.

"Na rade je teraz naše ministerstvo, aby čo najskôr prispôsobilo národnú legislatívu ústupkom Európskeho parlamentu. Času nazvyš veľmi nemáme. Je začiatok mája, poľnohospodári potrebujú čím skôr vedieť, aké poľnohospodárske úkony môžu v tomto roku na poliach urobiť bez toho, aby boli sankcionovaní," dodal výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš.

Súbežne so schvaľovaním národných legislatív členských krajín EÚ bude ešte pokračovať schvaľovací proces na úrovni Rady EÚ, aby nové pravidlá mohli nadobudnúť účinnosť do júna 2024. Poľnohospodári budú môcť revidované environmentálne pravidlá uplatňovať na svoje žiadosti o finančnú podporu už v roku 2024.