Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Embargo na potraviny z EÚ posilní spoluprácu s alternatívnymi trhmi

Tohtoročný 41. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex sa začal 21. augusta 2014 spolu so sprievodnými výstavami na výstavisku v Nitre za účasti 450 vystavovateľov z celej Európy. Na snímke mäsové špeciality. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Uviedol to dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Javorčík na Diplomatickom dni v rámci výstavy Agrokomplex 2014 v Nitre.

Bratislava/Nitra 22. augusta (TASR) - Embargo Ruskej federácie na dovoz potravín z EÚ povedie k ďalšej diverzifikácii spolupráce so zahraničím.

Uviedol to dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Javorčík na Diplomatickom dni v rámci 41. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex 2014 v Nitre.

"Sankcie vytvárajú tlak a impulz na posilnenie spolupráce agrosektora s alternatívnymi trhmi v Afrike, Ázii, aj Amerike. Toto je realita, s ktorou sa budeme musieť v Európe vyrovnať a pokúsiť sa jej čo najskôr prispôsobiť," povedal.

"MZVaEZ pomáha prostredníctvom ekonomickej diplomacie pri presadzovaní hospodárskych záujmov Slovenska v zahraničí. Presadzovanie slovenskej agropotravinárskej produkcie na zahraničných trhoch je jednou z dôležitých úloh, ktorú realizujeme, vychádzajúc z podnetov od predstaviteľov poľnohospodárskej prvovýroby, chovu a výskumu a podnikateľskej komunity," zdôraznil.

Cieľom aktivity, na ktorú prijali pozvanie reprezentanti 27 diplomatických misií akreditovaných v SR z krajín Európy, Južnej Ameriky, Blízkeho východu, Ázie a Afriky, je pomôcť slovenským agropodnikateľom v snahe o posilnenie spolupráce s európskymi partnermi, ale aj s krajinami mimo Európy v oblasti obchodu, vedy, výskumu, vzdelávania a výroby kŕmnych zmesí, či zakladania spoločných podnikov na spracovanie poľnohospodárskych produktov a potravín.

Napriek problémom hodnotia poľnohospodári vstup SR do EÚ pozitívne

Vstup Slovenska do Európskej únie priniesol stabilizáciu poľnohospodárskeho sektora. Napriek problémom, ktoré pretrvávajú aj 10 rokov po vstupe, bol tento krok pre slovenské poľnohospodárstvo prínosom. Zhodli sa na tom zástupcovia agrosektora, ktorí počas veľtrhu Agrokomplex v Nitre dnes bilancovali 10. výročie členstva SR v EÚ z pohľadu rezortu.

Pavilón drobnochovu na Národnej výstave hospodárskych zvierat. FOTO TASR - Henrich Mišovič, 22. augusta 2014
Foto: TASR/Henrich Mišovič
„Prišlo k stabilizácii základného príjmu farmárov v rámci prvého piliera Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) priamych platieb, farmári mali záruku, že priame platby a podporu na plochu dostanú,“ povedala štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Magdaléma Lacko-Bartošová. Táto stabilizácia základného príjmu posilnila bonitu poľnohospodárskych podnikov najmä smerom k bankovej sfére, zvýšila sa dostupnosť úverov pre poľnohospodárske podniky.

V rámci druhého piliera SPP malo Slovensko možnosť čerpať finančné prostriedky najmä na rozvoj vidieka, na zvýšenie konkurencieschopnosti prvovýroby a potravinárskeho priemyslu, zachovanie krajinotvorby. Prínosom boli aj podpory znevýhodnených oblastí, ktoré pomohli zachovať v týchto regiónoch zamestnanosť. Program pre rozvoj vidieka využilo podľa slov vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka vyše 1500 fariem na svoju modernizáciu, podporu na rozvoj získalo aj vyše 1000 malých obcí. „Farmári sa vstupom SR do EÚ obávali najmä veľkého európskeho trhu. Táto obava, aj keď stále pretrváva, sa úplne nenaplnila, pretože aj naši farmári sú konkurencieschopní. V porovnaní s obdobím tesne pred vstupom do EÚ vyvážajú štvornásobne viac potravín,“ konštatoval Chrenek.

Rozdielna úroveň priamych platieb v EÚ

Aj po desiatich rokoch členstva SR v EÚ však pretrváva rozdielna úroveň priamych platieb medzi novými a starými členskými štátmi únie, zhodnotila problémy Lacko-Bartošová. Z hľadiska priamych platieb nie je systém podpory viazaný na produkciu, čo by našim farmárov viac vyhovovalo. „V minulom období sme mali možnosť viazať z prostriedkov EÚ na produkciu len 3,5 % priamych platieb,“ konštatovala štátna tajomníčka. Za ďalšie negatíva označila vysoké zvýšenie dovozu poľnohospodárskych produktov zo starých členských štátov, čo malo za následok pokles najmä živočíšnej výroby, etablovanie sa dlhých obchodných reťazcov, vplyv ich politiky na ceny poľnohospodárskych komodít a skutočnosť, že na Slovensko dovážame najmä hotové potravinárske výrobky a vyvážame prvotné poľnohospodárske suroviny. Podľa Chreneka zaostávame v spracovateľskom priemysle.

K odstráneniu negatív by mali prispieť aj finančné zdroje vo výške 4,6 miliardy eur, ktoré boli z európskeho rozpočtu pridelené pre slovenské poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka na roky 2014 až 2020. Viac ako 3 miliardy z tejto sumy sú určené na priame platby, 1,5 miliardy eur pôjde na rozvoj vidieka. „Z týchto peňazí by sme mali podporiť rizikové oblasti, čo sú klesajúca zamestnanosť, podpora mladých farmárov, spracovateľského priemyslu. Máme záujem, aby sa farmári úspešnejšie združovali do odbytových združení, ktoré by si dokázali vyrokovať lepšie podmienky v obchodných reťazcoch a časť peňazí by mala smerovať na inovácie a výskum v poľnohospodárstve,“ povedal Chrenek.