Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ako čerstvé sa môže predávať iba nepredpečené pečivo

Bez popisu Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pekársky výrobok, ktorý sa vyrába inde ako v pekárni dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru, sa v mieste ponuky na predaj viditeľne označí.

Bratislava 2. februára (TASR) - Čerstvým pekárskym výrobkom je pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia predpečenia a ponúka sa spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín po upečení. Vyplýva to zo zverejnenej vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o pekárskych, cukrárskych výrobkoch a cestovinách, ktorá nadobudne účinnosť 1. apríla 2014.

"Nebalený pekársky výrobok, ktorý prevádzkovateľ v hotovom stave zmrazí, ale spotrebiteľovi ho ponúka v rozmrazenom stave, sa v mieste ponuky na predaj viditeľne označí slovom 'rozmrazené',"
ukladá okrem iného obchodníkom ministerská vyhláška.

Pekársky výrobok, ktorý sa vyrába inde ako v pekárni dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru, sa v mieste ponuky na predaj viditeľne označí slovami 'vyrobené dopečením z chladeného polotovaru' alebo 'vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru'.

Ak ide o pekársky polotovar umiestnený na trh, v označení sa musí uviesť aj návod na použitie. V prípade, ak ide o nebalený pekársky výrobok určený na predaj, musí sa uviesť na dostupnom mieste jeho zloženie.

Chlebom je podľa vyhlášky pekársky výrobok s hmotnosťou viac ako 400 gramov nakyprený kvasom alebo droždím. Ak je chlieb krájaný alebo porciovaný, môže mať aj nižšiu hmotnosť.

Chlieb musí mať podľa normy rovnomerne sformovaný tvar a vzhľad podľa vlastnej špecifikácie výrobku. Kôrku musí mať hladkú alebo narezanú, alebo s odtlačkom ošatky, lesklú alebo pomúčenú, celistvú alebo s povrchovou úpravou, bez zreteľne obnaženej striedky, ktorá je dobre prepečená, pórovitá, pružná podľa druhu, farby zodpovedajúcej receptúre jednotlivých druhov chleba, neoddeľujúca sa od kôrky. Praskliny, ktoré nie sú výsledkom povrchovej úpravy, môžu byť najviac do jednej tretiny priemeru chleba alebo dĺžky chleba.

"Krájané pekárske výrobky sa musia umiestňovať na trh balené. Prepravné obaly určené na prepravu pekárskych výrobkov sa nesmú používať na iné účely. Nebalený pekársky výrobok určený na predaj samoobslužným spôsobom sa musí ponúkať na predaj v zariadení s ochranným krytom, na ktorom je umiestnené poučenie o tom, ako sa môže zákazník obslúžiť pri dodržaní zásad hygienického predaja," určil tiež vo vyhláške rezort pôdohospodárstva.