Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Potraviny po dobe minimálnej trvanlivosti nebudú na predaj

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom opozičnej novely bolo znížiť mieru plytvania prírodnými zdrojmi, a zabezpečiť vyššiu dostupnosť potravín pre ľudí, ktorí sa ocitli vo finančnej tiesni. Parlament ju neposunul do 2. čítania.

Bratislava 24. mája (TASR) - Predaj potravín po uplynutí minimálnej trvanlivosti možný nebude. Plénum Národnej rady (NR) SR totiž dnes neposunulo do druhého čítania návrh novely zákona o potravinách z dielne opozičnej SaS a OĽaNO-NOVA.

Cieľom novely bolo podľa predkladateľov znížiť mieru plytvania prírodnými zdrojmi, a tiež zabezpečiť vyššiu dostupnosť potravín pre ľudí, ktorí sa ocitli vo finančnej tiesni.

Poslanci však upozorňujú na dva rozdielne pojmy, ktoré verejnosť často nevníma, a to dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. Pri prekročení dátumu spotreby totiž hrozí ľuďom riziko bezprostredného ohrozenia zdravia, napríklad pri mäse. Ale pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny ako cestoviny či ryžu, ktoré majú dobu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov. Pri nich teda neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné.

Európska komisia pritom podľa poslancov odhaduje, že obyvatelia Únie ročne vyhodia takmer 89 miliónov ton potravín, ktoré nespotrebujú. Na jedného obyvateľa tak pripadá asi 179 kilogramov vyhodených potravín, pričom dve tretiny z toho sú stále požívateľné.