Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Potraviny po uplynutí trvanlivosti nebude možné dať na charitu

Ilustračné foto Foto: TASR

Na Slovensku sa musia ročne zlikvidovať zdraviu neškodlivé potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur.


Bratislava 6. októbra (TASR) – Obchodníci nebudú mať možnosť rozdať na charitu či sociálne účely zdraviu neškodlivé trvanlivé potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti. Takúto možnosť pre nich chcela zaviesť do praxe skupina nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR Martin Chren, Juraj Miškov, Jozef Kollár a Daniel Krajcer. Parlamentu preto predložili novelu zákona o potravinách, plénum ju však pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Podľa poslancov sa v súčasnosti musia na Slovensku takéto potraviny zlikvidovať, aj keď je zachovaná ich kvalitatívna úroveň a nie sú biologicky škodlivé. "Slovensko je takmer jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má dnes stanovené takéto prísne pravidlá nakladania s použiteľnými potravinami, čo spôsobuje značné sociálne, ekologické i finančné škody," odôvodňovali návrh predkladatelia.

Z odhadov podľa poslancov vyplýva, že sa na Slovensku musia ročne zlikvidovať zdraviu neškodlivé potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur. Inšpiráciou pre predkladateľov novely bol pritom nedávno prijatý zákon vo Francúzsku. Ten dokonca obchodníkom ukladá povinnosť využiť trvanlivé a zdraviu neškodné potraviny po uplynutí minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely a nedáva len možnosť, ako to chceli zaviesť poslanci.

Predkladatelia zároveň upozorňovali aj na plytvanie potravinami, ktoré sa stalo nielen slovenským, ale aj globálnym problémom. Podľa údajov Európskej komisie totiž v EÚ ročne putuje do odpadu okolo 100 miliónov ton potravín. A toto množstvo má do roku 2020 narásť o viac ako štvrtinu, na 126 miliónov ton.