Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Zákon o potravinách čaká ďalšia novela, mala by platiť od marca 2014

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V navrhovanej novele sa upravuje výška pokút za druhé a ďalšie porušenie povinností.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Zákon o potravinách, novelizovaný od 1. apríla 2013, opäť čaká novela, ktorá by mala platiť od 1. marca 2014.

Návrh, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, dnes posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

V navrhovanej novele sa upravuje výška pokút za druhé a ďalšie porušenie povinností. Kontrolóri v takomto prípade môžu uložiť pokutu až do dvojnásobku bežnej sadzby, ak do jedného roka od uloženia prvej pokuty dôjde k opakovanému porušeniu povinnosti. Po ďalšom opakovanom porušení povinnosti sa bude pokuta pohybovať od 1 do 5 miliónov eur.

Novela potravinového zákona spresňuje spôsob nahlasovania prísunu zásielky potravín z iného členského štátu EÚ. Dopĺňa zároveň splnomocnenie MPRV na vydanie všeobecne záväzného právneho predpisu ustanovujúceho podrobnosti o možnosti označovania potravín a poľnohospodárskych produktov dobrovoľnými údajmi a ich používanie na účely propagácie a marketingu.

"Upravuje sa povinnosť prevádzkovateľa predkladať informáciu len za SR (pôvodne za prvých päť krajín pôvodu) a povinnosť zverejnenia tejto informácie na viditeľnom mieste pri vstupe do prevádzkarne určenej pre konečného spotrebiteľa na jeho webovom sídle," priblížil rezort pôdohospodárstva.

Tým by sa mali spresniť tabule na obchodoch, ktoré informujú ľudí o podiele slovenských výrobkov v predajni. Tabule presadil do zákona pozmeňujúcim návrhom poslanec OĽaNO Igor Matovič. Po novom by sa tak od marca 2014 mal zverejňovať na tabuliach len zoznam prevádzkovateľov, ktorí predávajú potraviny konečnému spotrebiteľovi. Má mať minimálne formát A3 a súčasne sa má rozšíriť o 20 základných potravín, pri ktorých sa bude udávať, aký podiel z nich je vyrobený na Slovensku.

Zverejnením zoznamu prevádzkovateľov na webovom sídle ministerstva sa má docieliť celkový prehľad o podiele predaja potravín vyrobených v SR podľa obratu na potravinách z celkovej ponuky predávaných potravín, ako aj v členení podľa jednotlivých odborov potravinárskeho priemyslu.

Novelizovaný zákon by mal rozšíriť aj kompetencie na výkon úradnej kontroly potravín orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy o potraviny označené dobrovoľnými údajmi. "Ustanovuje sa nová skutková podstata, pri ktorej naplnení je možné uložiť pokutu v rozmedzí od 100 eur do 100.000 eur, ak povinná osoba nezverejní polročný výkaz spôsobom a v čase predpokladanom zákonom," dodalo MPRV SR v dôvodovej správe.