Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Používanie platobných kariet je výhodné, postupujte však opatrne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa štatistík VÚB sa počas leta najviac zahraničných transakcií s platobnými kartami uskutoční v supermarketoch, na čerpacích staniciach a v hoteloch.

Bratislava 23. mája (TASR) - Počet kartových transakcií Slovákov v zahraničí v lete stúpa o 27 %. Obľúbené sú najmä kreditné karty, ktoré cestujúcim a dovolenkárom poskytujú praktické služby vrátane cestovného a úrazového poistenia.

Podľa štatistík VÚB sa počas leta najviac zahraničných transakcií s platobnými kartami uskutoční v supermarketoch, na čerpacích staniciach a v hoteloch.

Nie všetkým majiteľom platobných kariet je však jasné, ako, kedy a ktoré pri akých transakciách používať tak, aby to bolo pre nich čo najvýhodnejšie.

Kreditné karty sú ideálne na bezhotovostné nákupy, pretože s nimi nie sú spojené žiadne poplatky. Ak však potrebuje majiteľ karty v zahraničí vybrať hotovosť z bankomatu, mal by použiť radšej debetnú kartu, kde sú poplatky za výber nižšie. V krajinách eurozóny sú dokonca rovnaké, ako keby sa použil bankomat inej banky na Slovensku.

Pri používaní kariet však treba dodržiavať niektoré zásady.

Alena Walterová z VÚB: "Pred dovolenkou si overte platnosť svojej karty. Zoberte so sebou dve karty, ideálne debetnú a kreditnú a overte si, či na tej debetnej máte dostatok peňazí na účte. Nastavte si priemerný denný limit pre výber z bankomatu a platbu u obchodníka. Tento limit si môžete potom telefonicky zmeniť, ak budete potrebovať vyššiu hotovosť, ale lepšie je ho mať malý z hľadiska  bezpečnosti. Nastavte si SMS notifikáciu ku karte o pohyboch na účte, ktorá vás môže informovať, keby ju náhodou niekto zneužil. V obchodoch plaťte zásadne kreditnými kartami a výber z bankomatov realizujte debetnými kartami."