Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Používanie platobných kariet pomáha eliminovať sivú ekonomiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj keď platobné karty nenahradia hotovosť úplne, ich úloha je na trhu s finančnými službami nezastupiteľná.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Odmena za používanie karty, zľavy z poplatku, ale aj rôzne doplnkové služby ako poistenie, asistenčné služby či vstupy do letiskových salónikov. Aj takýmito cestami motivujú bankové domy klientov k aktívnemu využívaniu platobných kariet. Cieľom je eliminácia sivej ekonomiky, ale aj modernizácia finančných služieb. Tie sa budú v najbližších rokoch presúvať výhradne do online prostredia.

Aj keď platobné karty nenahradia hotovosť úplne, ich úloha je na trhu s finančnými službami nezastupiteľná. "Poskytujú bezpečnejšie, prehľadnejšie a rýchlejšie narábanie s osobnými financiami. Karty môže klient využívať celosvetovo u obchodníkov aj na internete a sú na ne napojené aj ďalšie elektronické služby - napríklad tokenizácia karty do mobilného zariadenia, notifikačné služby, 3D Secure či iné," vymenúva Marcela Králová, podpredsedníčka Združenia pre bankové karty (ZBK).

Zároveň dodáva, že ak klient svojim bankovým produktom dobre rozumie a správne ich využíva, získava od banky aj niečo navyše. Podľa nej to môže byť cestovné poistenie, poistenie ochrany tovaru alebo predĺženie záruky. Bežné je aj odmeňovanie za používanie kariet, buď vo forme zľavy z poplatku za kartu, alebo cez money back, keď sa klientovi vráti určité percento z realizovaných platieb.

Výhodnosť konkrétneho benefitu závisí najmä od typu a potrieb daného klienta. Ak niekto nezvykne cestovať letecky, vstup do letiskového VIP salónika nebude zaujímavý. Preto banky rozdeľujú platobné karty do špecifických kategórií a každá z nich zahŕňa iné zvýhodnenia navolené podľa typu klienta. To, čo má väčšina klientov však spoločné, je narastajúci záujem o nakupovanie cez internet. Práve pri nich je platba kartou najbezpečnejším spôsobom úhrady za tovar.

"Nakupovanie v zahraničných e-shopoch so sebou prináša riziko, preto banky neustále zvyšujú bezpečnosť online transakcií," zdôrazňuje Králová.