Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Považská Bystrica vybrala v roku 2017 na daniach 4,04 milióna eur

Na ilustračnej snímke Považská Bystrica Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najväčšiu váhu z miestnych daní má daň z nehnuteľnosti, ktorá bola predpísaná na rok 2017 vo výške takmer 2,8 milióna eur.

Považská Bystrica 19. januára (TASR) – Mesto Považská Bystrica vybralo na miestnych daniach a poplatkoch v minulom roku viac ako 3,74 milióna eur, čo predstavuje 92 % z daní a poplatkov, ktoré mesto vyrubilo v roku 2017. Ako informoval prednosta Mestského úradu v Považskej Bystrici Anton Martaus, ďalších 296.000 eur sa mestu podarilo vymôcť z daňových nedoplatkov z predchádzajúcich rokov. Do mestskej pokladne tak pribudlo z daní takmer 4,04 milióna eur.

„Najväčšiu váhu z miestnych daní má daň z nehnuteľnosti, ktorá bola predpísaná na rok 2017 vo výške takmer 2,8 milióna eur. Z tohto predpisu bola vybraná suma 2,57 milióna eur a z nedoplatku zo starých rokov bolo uhradených 242.000 eur,“ uviedol Martaus.

Rozhodnutia o miestnych daniach dostali obyvatelia mesta ešte koncom mája a začiatkom júna minulého roku. Mesto nimi vyrubuje daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. Mesto v roku 2017 vyrubilo daň 33.700 poplatníkom v celkovej výške 4,084 milióna eur.

„Podobne ako po iné roky, aj tento rok sa viacerí občania aj právnické osoby vyhli zákonnej povinnosti a miestne dane neuhradili. Ľudia by si mali uvedomiť, že zaplatenie daní je zákonná povinnosť a miestne dane putujú priamo do rozpočtu mesta. Tieto peniaze idú na zimnú a letnú údržbu, do kultúry, športu, na likvidáciu komunálneho odpadu či osvetlenie,“ zdôraznil prednosta.