Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Povinná zdravotná služba pre zamestnancov sa nezruší

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Opoziční poslanci zo strany SaS neuspeli v parlamente s týmto návrhom.


Bratislava 18. mája (TASR) - Povinná zdravotná služba pre zamestnancov zaradených do 1. a 2. kategórie sa nezruší. Opoziční poslanci zo strany SaS neuspeli v parlamente s týmto návrhom. Tiež navrhovali, aby sa povinná pracovná zdravotná služba vzťahovala len na zamestnancov, ktorí vykonávajú rizikovú prácu.

Poslanci predložili návrh novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci preto, že súčasnú právnu úpravu považovali za príklad šikanózneho výkonu štátnej moci vo vzťahu k podnikateľom. Taktiež uviedli, že z poskytovania pracovnej zdravotnej služby profitujú najmä jej poskytovatelia. Cieľom predloženého návrhu novely preto bolo zrušiť povinnosť vykonávať pracovnú zdravotnú službu vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do prvej a druhej kategórie. Vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do tretej a štvrtej kategórie pracovnú zdravotnú službu navrhovali zachovať.

Opoziční poslanci neuspeli ani s návrhom, aby sociálny fond vo firmách fungoval na dobrovoľnej báze. Ako totiž upozornil Jozef Mihál (SaS), sociálny fond vznikol ako potomok bývalého Fondu sociálnych a kultúrnych potrieb. "Niečo ako sociálny fond má byť dobrovoľné. To, ako sa bude robiť sociálna politika, by malo byť vecou dohody medzi zamestnancom a jeho zamestnávateľom," priblížil v pléne opozičný poslanec. Spolu s jeho kolegami je toho názoru, že za prácu má zamestnanec dostať mzdu a môže si s ňou voľne nakladať. Parlament však zdobrovoľnenie sociálneho fondu neodobril.