Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Povinné členstvo v poľovníckej komore je v rozpore so zdravým rozumom

Na snímke protest členov Slovesnkého loveckého a ochranného spolku Pribina Nitra pred budovou Úradu vlády SR 16. decembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyhlásili to na protestnom zhromaždení pred Úradom vlády SR členovia Slovenského loveckého a ochranného spolku Pribina (SLOSP) Nitra.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore (SPK) je podľa súčasného zákona o poľovníctve v rozpore nielen so zdravým rozumom, ale poľovníkov núti aj platiť tzv. členské príspevky. Vyhlásili to na dnešnom protestnom zhromaždení pred Úradom vlády SR členovia Slovenského loveckého a ochranného spolku Pribina (SLOSP) Nitra.

"Súčasný zákon o poľovníctve je zlý, o tom nie je pochýb. Jeho opakujúce sa novelizácie svedčia o jeho 'kvalite'. Podľa prezidenta Slovenskej poľovníckej komory Tibora Lebockého je to však 'proeurópsky' zákon, ktorý nám môžu závidieť v celej Európe," konštatoval prezident SLOSP Mojmír Gera.

Poľovníci podľa neho požadujú zmeniť platný zákon o poľovníctve tak, aby " Slovenská poľovnícka komora nemala pomocou tohto zákona zabezpečený absolútny monopol nad riadením slovenského poľovníctva a aj neskutočný prísun finančných prostriedkov od obyčajných poľovníkov". "Tí odovzdajú každý rok tejto inštitúcii približne 1,5 milióna eur," podčiarkol Gera.

Návrh novely zákona o poľovníctve je na programe aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR, predkladateľmi novely sú poslanci NR SR za OĽaNO Martin Fecko a Ján Mičovský. "Návrh by sa mal zaoberať zrušením povinného členstva v Slovenskej poľovníckej komore," avizoval Gera.