Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Na odstraňovanie škôd z povodní prispel Tipos už takmer 25 mil. eur

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

V auguste 2010 zasiahli územie SR extrémne povodne. V nadväznosti na to vláda schválila návrh finančného zabezpečenia záchranných a zabezpečovacích prác.

Bratislava 9. júla (TASR) - Do dnešného dňa štátna lotériová spoločnosť Tipos uhradila z mimoriadneho odvodu na odstraňovanie následkov povodní 24.843.000 eur.

Po jednorazovej úhrade 20 miliónov eur ešte v roku 2010 zvyšnú časť odvodu, schváleného Národnou radou (NR) SR, spláca v 120 mesačných splátkach. Aktuálne posledná splátka bola uhradená v máji, a to vo výške 167.000 eur. TASR o tom informoval hovorca Tiposu Rastislav Čépe.

V auguste 2010 zasiahli územie SR extrémne povodne. V nadväznosti na to vláda schválila návrh finančného zabezpečenia záchranných a zabezpečovacích prác. Ďalšie zdroje bolo potrebné získať na opatrenia na ochranu pred povodňami či zabezpečenie základných životných potrieb obyvateľov oblastí postihnutých povodňami.

V septembri 2010 bola v skrátenom legislatívnom konaní schválená novela zákona o hazardných hrách. Na jej základe bolo Tiposu uložené uhradiť mimoriadny odvod do štátneho rozpočtu v celkovej výške 40 miliónov eur. "Príjmom z tohto odvodu sa zabezpečuje vykonávanie opatrení na ochranu pred povodňami a na zabezpečovanie základných životných potrieb obyvateľov oblastí postihnutých povodňami," priblížil Čépe. Ide napríklad o náhradné ubytovanie, školské pomôcky, zabezpečenie vodiacich psov pre nevidomých alebo slabozrakých ľudí, ortopedické pomôcky a kompenzačné pomôcky či nevyhnutné vybavenie domácnosti.