Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Powell: Zvýšenie základnej úrokovej sadzby Fedu je nepravdepodobné

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Fed začiatkom tohto mesiaca ponechal svoju kľúčovú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 % až 5,50 %.

Washington 14. mája (TASR) - Federálny rezervný systém (Fed) v USA na svojom najbližšom zasadnutí pravdepodobne nezvýši svoju hlavnú úrokovú sadzbu. Vyhlásil to v utorok šéf Fedu Jerome Powell. Inflácia podľa neho síce zostáva vysoká, rast cien by sa však mal čoskoro spomaliť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Fed, ktorý plní v USA funkciu centrálne banky, uprednostňuje skôr udržanie svojej základnej sadzby na súčasnom dvadsaťročnom maxime, než jej zvyšovanie, uviedol Powell na panelovej diskusii v Amsterdame. "Na základe údajov, ktoré máme k dispozícii, si nemyslím, že je pravdepodobné, že ďalším krokom, ktorý urobíme, bude zvýšenie sadzieb," povedal. Powellovo vyjadrenie prišlo niekoľko hodín po zverejnení údajov, podľa ktorých sa veľkoobchodné ceny v USA v apríli opäť zvýšili. V stredu federálna vláda zverejní správu o vývoji spotrebiteľských cien, ktorá by mala podľa analytikov ukázať, že ich rast sa v uplynulom mesiaci mierne ochladil.

Fed začiatkom tohto mesiaca ponechal svoju kľúčovú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 % až 5,50 %. Powell po zasadnutí menového výboru banky uviedol, že nedostatočný pokrok v spomaľovaní inflácie k cieľovým 2 % znamená, že sadzby zrejme budú musieť zostať vysoko dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Fed v porovnaní so svojim marcovým zasadnutím výrazne zmenil rétoriku. Vtedy signalizoval, že do konca roka trikrát zníži sadzby, pričom sa očakávalo, že uvoľňovanie by sa mohlo začať už v júni. Vzhľadom na pretrvávajúcu zvýšenú infláciu však finančné trhy aktuálne v tomto roku počítajú len s jedným znížením sadzieb, a to v novembri.