Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Pozemkové spoločenstvá budú musieť mať právnu subjektivitu

Mnohé spoločenstvá bez právnej subjektivity podľa ministerstva pôdohospodárstva paradoxne vystupujú a konajú ako spoločenstvá s právnou subjektivitou.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Pozemkové spoločenstvá bez právnej subjektivity budú mať povinnosť pretransformovať sa na spoločenstvá s právnou subjektivitou.

"Doterajšie skúsenosti s existenciou spoločenstiev bez právnej subjektivity pri chýbajúcich ustanoveniach o orgánoch spoločenstva, ale aj poskytovanie podpory zo štrukturálnych fondov len pre pozemkové spoločenstvá s právnou subjektivitou preukazujú, že existencia pozemkových spoločenstiev bez právnej subjektivity sa javí v súčasnosti ako neopodstatnená," uvádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v návrhu zákona o pozemkových spoločenstvách, ktorý by mala na najbližšej schôdzi (14. 11.) prerokovať vláda SR.

Mnohé spoločenstvá bez právnej subjektivity pritom podľa ministerstva paradoxne vystupujú a konajú ako spoločenstvá s právnou subjektivitou. "Pozemkové spoločenstvá založené ako občianske združenia, ktoré mali podľa zákona 181 z roku 1995 povinnosť prispôsobiť svoje právne pomery tomuto zákonu, majú túto povinnosť aj podľa predkladaného návrhu zákona," konštatuje sa v dôvodovej správe k zákonu.

Návrh zákona novým spôsobom rieši aj vznik a registráciu pozemkových spoločenstiev vlastníkov pozemkov, ktoré nie sú spoločnou nehnuteľnosťou, vznik členstva v pozemkovom spoločenstve a postavenie členov spoločenstiev, možnosť oddelenia časti spoločnej nehnuteľnosti, postavenie Slovenského pozemkového fondu vo vzťahu k pozemkovým spoločenstvám, predaj podielov spoločnej nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu vlastníkom podielov spoločnej nehnuteľnosti, ak o to prejavia záujem, ďalej konanie o zápise do registra pozemkových spoločenstiev a zápise zmien, ktoré sa do registra pozemkových spoločenstiev zapisujú, ako aj sankcie za porušovanie povinností podľa tohto zákona.

Keďže Ministerstvo vnútra SR tieto občianske združenia, ktoré nesplnili povinnosť prispôsobiť svoje právne pomery platnému zákonu, nevyradilo z registra občianskych združení, odovzdá ich dokumentáciu Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. mája 2013.