Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Pozemkové spoločenstvá vedú podvojné účtovníctvo bez ohľadu na príjem

Pozemkové spoločenstvá sa majú zmeniť na spoločenstvá s právnou subjektivitou do konca júna. V prípade, že tak do termínu (30. 6. 2014) neurobia, budú zo zákona zrušené.

Bratislava 13. mája (TASR) – Od účtovného obdobia roka 2012 musia pozemkové spoločenstvá už viesť podvojné účtovníctvo bez výnimky a bez ohľadu na výšku dosiahnutého príjmu.

"Postupujú podľa pravidiel účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva," informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Zároveň upozornila, že pozemkové spoločenstvo má povinnosť registrovať sa na daňovom úrade, keďže sa považuje za podnikateľský subjekt. "Registrovať sa musí do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom získalo povolenie alebo oprávnenie na podnikanie."

Pozemkové spoločenstvá sa majú zmeniť na spoločenstvá s právnou subjektivitou do konca júna. V prípade, že tak do termínu (30. 6. 2014) neurobia, budú zo zákona zrušené.

Vlastníci podielov spoločnej nehnuteľnosti, ktorí nevyužijú možnosť transformovať sa na spoločenstvá s právnou subjektivitou, majú viaceré možnosti, ako riešiť právnu formu na obhospodarovanie spoločnej nehnuteľnosti, informuje o tom odbor komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na webovej stránke www.agroforum.sk. Môžu si založiť združenie, podrobnosti o vzniku a náležitostiach zmluvy uvádza Občiansky zákonník. Ďalšou možnosťou je využiť Obchodný zákonník, podľa ktorého si môžu založiť buď spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovú spoločnosť, inú obchodnú spoločnosť, alebo družstvo.