Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Na pozemkové úpravy má ísť z eurofondov 80 miliónov eur

Ilustračné foto FOTO: Andrej Galica

Práce na JPÚ môžu trvať jeden a pol až dva roky.

Bratislava 1. septembra (TASR) – V novom programovom období 2014 až 2020 je z eurofondov na účely pozemkových úprav vyčlenených 80 miliónov eur. "Hradiť sa budú najmä komunikačné a ekologické opatrenia na pôde, vítame preto aktivity vlastníkov, ktorí sa snažia podiely pri spoluvlastníctve zámenou sceliť. Vyvolanie jednoduchých pozemkových úprav je pre vlastníkov prospešné. Scelené pozemky nie sú totiž ničím obmedzené pri uzatváraní nájmu a tiež pri predaji. Na predaj sa vzťahujú všeobecné podmienky ako pri ostatných pozemkoch," vysvetlila pre TASR hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Radka Kulaviaková.

Jednoduché pozemkové úpravy podľa predsedu Komory pozemkových úprav (KPÚ) Vladimíra Uhlíka umožnia za pomerne krátky čas znovu usporiadať vlastníctvo na takom území, kde nie je možné nanovo usporiadať pozemky klasickým spôsobom. "Napríklad geometrickými plánmi, kúpnymi, zámennými alebo darovacími zmluvami," priblížil. Súkromné prerozdelenie pozemkov má podľa neho zmysel robiť na ploche od 5 do 20 hektárov.

Práce na JPÚ môžu trvať jeden a pol až dva roky. Vlastníci sú do procesu úprav aktívne zapojení počas celého konania. "Každý vlastník v obvode projektu JPÚ je zároveň účastníkom konania, doručovať sa mu budú všetky relevantné rozhodnutia, osobne odsúhlasuje umiestnenie svojho nového pozemku, teda veľmi dôsledne sú chránené jeho práva," pripomína predseda KPÚ.

Cena za usporiadanie 5-hektárovej plochy sa pohybuje od 15.000 eur, jej určenie je individuálne a závisí aj od počtu spoluvlastníkov, ale aj od členitosti územia. Úpravami sa pozemky scelia, vytvoria sa tvary vhodné napríklad pre individuálnu bytovú výstavbu, ich využitie pre rekreačné účely, ale aj na realizáciu veľkých investičných zámerov.

"Ak je na pozemok uplatnený reštitučný nárok, správca pozemku nemôže tento pozemok predať. Obdobne to platí pri pozemkoch s nezisteným vlastníkom. V pozemkových úpravách nie sú pri uvedených pozemkoch žiadne obmedzenia. Vlastníctvo zostane zachované, môže sa len meniť umiestnenie pozemku," doplnila Kulaviaková.