Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Pozemný personál Lufthansy vstúpi v utorok do štrajku na 7 letiskách

Na archívnej snímke z 28. februára 2023 logo leteckej spoločnosti Lufthansa na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR - DPA

Hnutie Verdi informovalo, že do štrajku bol povolaný všetok tamojší pozemný personál, od zamestnancov vykonávajúcich údržbu lietadiel až po tých, ktorí odbavujú cestujúcim.

Berlín 18. februára (TASR) - Nemecké odborové hnutie Verdi ohlásilo v nedeľu 27-hodinový štrajk pozemného personálu spoločnosti Lufthansa za vyššie platy, ktorý má od utorňajšieho (20. 2.) skorého rána prebiehať na siedmich nemeckých letiskách vrátane tých najväčších. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Štrajk zasiahne letiská vo Frankfurte na Mohanom, Mníchove, Hamburgu, Berlíne, Düsseldorfe, Stuttgarte, ako aj Letisko Kolín/Bonn. Začať sa má v utorok o 4.00 h ráno a skončiť v stredu o 7.10 h ráno.

Hnutie Verdi informovalo, že do štrajku bol povolaný všetok tamojší pozemný personál, od zamestnancov vykonávajúcich údržbu lietadiel až po tých, ktorí odbavujú cestujúcim. Protestná akcia tak pravdepodobne povedie k rozsiahlemu rušeniu či omeškaniu letov.

Dvadsaťpäť tisíc zamestnancov patriacich k tzv. pozemnému personálu Lufthansy požaduje už dlhšie zvýšenie platov. V rokovaniach so zamestnávateľmi však dosiaľ nedospeli k prijateľnej dohode.

Doterajšie ponuky Lufthansy väčšina zamestnancov odmietla. Odbory pritom tvrdia, že ponúkané zvýšenia miezd boli príliš nízke v porovnaní s inými zamestnancami spoločnosti, ako napríklad pilotmi.

Verdi žiada pre pozemný personál zvýšenie platov o 12,5 percenta alebo minimálne o 500 eur mesačne a tiež jednorazový príspevok vo výške 3000 eur ako kompenzáciu za infláciu v posledných rokoch.