Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Ekonomika

Pôžičky na investície sú zlučiteľné s vyrovnaným rozpočtom, tvrdí Fico

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda vlády poukázal na to, že je v súčasnosti vhodný čas na požičiavanie si na finančných trhoch a investovanie do veľkých infraštruktúrnych projektov.

Bratislava 1. marca (TASR) – Výraznejšie požičiavanie si na trhoch kvôli financovaniu veľkých investícií je zlučiteľné so snahou dosiahnuť a udržať na Slovensku vyrovnaný rozpočet. Myslí si to premiér a predseda vládneho Smeru-SD Robert Fico.

„Vieme si predstaviť aj pri väčšom objeme finančných prostriedkov, ktoré by sa použili do rozvoja infraštruktúry, že sme schopní dotiahnuť rozpočet k vyrovnanému stavu, pretože keď investujete, tvorí to HDP, pracovné miesta, odvody, spotrebu,“ priblížil v rozhovore pre TASR.

Slovensko by malo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2018. Predseda vlády poukázal na to, že je v súčasnosti vhodný čas na požičiavanie si na finančných trhoch a investovanie do veľkých infraštruktúrnych projektov. Slovenské dlhopisy sa predávajú s nízkym, niekedy aj záporným výnosom, významne tak klesajú nároky na dlhovú službu. V tejto súvislosti by chcel Fico iniciovať aj diskusiu o investičnej výnimke zo zákona o dlhovej brzde.

Väčšie pôžičky podľa neho nespôsobia Slovensku problémy so zadlžením. Kým priemer v Európskej únii je 100 %, u nás je dlh na úrovni 52 % HDP. „Máme jeden z najnižších verejných dlhov v EÚ, tento dlh nám naďalej klesá a nerobilo by žiadny problém, keby sme rozhodli, že si požičiame nejaké peniaze. Ale za podmienky, že budú použité výlučne na veľké infraštruktúrne projekty, predovšetkým na diaľnice a rýchlostné komunikácie, pretože to potom prináša život do jednotlivých regiónov,“ vysvetlil premiér.

Zámerom jeho vlády podľa neho bolo, aby bol hospodársky rast na Slovensku ťahaný najmä domácou spotrebou, čo sa aj podarilo. „V minulosti to bol najmä export. Zrazu sa zisťuje, že je väčšia miera dôvery ľudí, pokiaľ ide o Slovensko. Domáca spotreba a dopyt sa stal ťahúňom hospodárskeho rastu, čo je výborná správa pre túto krajinu,“ dodal Fico.