Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Pozornosť finančných trhov sa upriamuje na ECB

Foto: TASR/AP

Na štvrtkovom zasadnutí Európskej centrálnej banky by mal jej prezident Mario Dragi ohlásiť spustenie nového plánu na nákup dlhopisov problematických krajín eurozóny.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Finančné trhy tak, ako v minulom týždni čakali na Bernankeho prejav z Jackson Hole, s rovnakými očakávaniami pomaly upriamujú zrak na štvrtkové (6.9.) zasadnutie ECB.

Na ňom by mal prezident ECB Mario Dragi ohlásiť spustenie nového plánu na nákup dlhopisov problematických krajín eurozóny. Tento návrh bol ním samotným prezentovaný v Európskom parlamente za zatvorenými dverami, kde podľa zákulisných správ mal vysvetľovať, prečo je nová stratégia potrebná.

Mario Draghi
Foto: TASR/AP
Draghi vyhlásil, že ECB musí opäť získať kontrolu nad výnosmi z dlhopisov európskych krajín, ako je Španielsko i Taliansko. Výnos z tamojších 10-ročných dlhopisov stále dosahuje príliš vysoké úrovne (6,51 %, resp. 5,64 %). ECB rozposlala v pondelok (3.9.) do centrálnych bánk členských krajín eurozóny podrobný plán, ktorý by mal počítať s nákupom dvoj, alebo trojročných dlhopisov, pričom by nemala byť ohrozená cenová stabilita v regióne.

Opačným smerom putoval návrh rozpočtu Španielska z dielne vlády Mariana Rajoya. Rozpočet počíta okrem iného aj so znižovaním platov vo verejnej správe v snahe ušetriť v najbližších rokoch 151 miliárd eur. Rajoy zvažuje žiadosť o ďalšiu finančnú pomoc zo zahraničia po tom, ako už požiadal o 100 miliárd eur pre tamojší bankový sektor. Španielsko sa borí už dlhší čas s dlhmi a problémom zostáva aj rastúca nezamestnanosť. Tá sa vyšplhala už na 24,7 %.

Európske indexy uzatvorili seansu v stratách, avšak, paradoxne, španielsky IBEX 35 ukončil deň v zelenom: FTSE 100 -1,50 %, CAC -1,58 %, DAX -1,17 % a IBEX +0,73 %. Logickým vyústením bol pokles paneurópskeho indexu EuroStoxx 600 o 1,13 %, pričom index spadol na úroveň 265,43 bodu.

Trio hlavných amerických indexov uzatvorilo obchodný deň zmiešane: Dow Jones -0,42 %, S&P 500 -0,07%, Nasdaq +0,26 %.

TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.