Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PELLEGRINI: Čerpanie eurofondov na národnej úrovni je 10,99 %

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Marko Erd

Je pravdepodobné, že v prípade rezortu školstva prídeme o 26 miliónov eur, povedal Pellegrini.

Bratislava 20. decembra (TASR)- V Slovenskej republike boli k 15. decembru za všetky fondy kontrahované prostriedky vo výške 5,3 miliardy eur (34,19 %) z celkovej sumy alokovanej na roky 2014-2020. Čerpanie eurofondov na národnej úrovni predstavuje 1,7 miliardy eur (10,99 %). Pre TASR to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Čerpanie sa podarilo zvýšiť z približne 1,3 %, keď vznikol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, na 10,99 %. "Dosiahneme plánovaných 11 % až 12 %, ktoré sme si stanovili," konštatoval. Zlepšeniu situácie pomohli opatrenia z Akčného plánu na zvýšenie transparentnosti a efektívnosti čerpania aj nové elektronické výzvy. Vysoká miera vypísaných výziev a podpísaných zmlúv je dobrým základom pre rok 2018, uvádza ďalej.

Podpredseda vlády sa vyjadril aj ku prípadnej možnej strate, tzv. decommitmentu. "Ak všetko dobre dopadne, Slovensko okrem Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR nebude mať v roku 2017 žiadny decommitment," povedal.

Samostatnou kapitolou je operačný program Výskum a inovácie, a v jeho rámci pochybenie, respektíve zrušenie jednej výzvy a prehodnocovanie druhej výzvy. Je pravdepodobné, že v prípade MŠVVŠ prídeme o 26 miliónov eur, povedal Pellegrini. Zo sumy 2,20 miliardy eur, ktorá je tam k dispozícii, 26 miliónov eur predstavuje 1,2 %. Podľa neho to treba vyhodnotiť kriticky, ale zároveň si uvedomiť, že SR ani iné krajiny EÚ nie sú schopné vyčerpať všetko.

"Na ostatných ministerstvách sa urobil kus práce a vyčerpali sme všetko, čo sme mali k dispozícii k 31. decembru 2017, jediné zaváhanie je zatiaľ na ministerstve školstva," priblížil situáciu Pellegrini s tým, že jeho úrad podnikol všetky kroky, aby pomohol rezortu školstva.