Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Pri presťahovaní za prácou môžete od štátu získať príspevok 1 327 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Žiadateľ o tento príspevok musí príslušnému úradu práce predložiť okrem žiadosti pracovnú zmluvu, potvrdenie o zmene miesta trvalého pobytu a preukázané výdavky súvisiace s presťahovaním za prácou.

Bratislava 27. marca (TASR) – Ak ste boli evidovaní na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie aspoň tri mesiace a našli ste si prácu v meste, ktoré je od vášho trvalého bydliska vzdialené minimálne 50 km, môžete od štátu získať príspevok na presťahovanie až vo výške 1327,76 eura.

"O príspevok na presťahovanie za prácou môže občan požiadať najneskôr do 12 mesiacov od zmeny miesta trvalého pobytu v súvislosti so získaním zamestnania," uviedla Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Žiadateľ o tento príspevok musí príslušnému úradu práce predložiť okrem žiadosti pracovnú zmluvu, potvrdenie o zmene miesta trvalého pobytu a preukázané výdavky súvisiace s presťahovaním za prácou. "Tými sú aj preukázané výdavky na prvé nájomné a na prvé platby súvisiace s užívaním bytu," dodala Černá. Príspevok môžu uchádzači získať aj na preplatenie nákladov za sťahovacie služby firmy, ako napríklad preprava nábytku, bytového zariadenia, vybavenia domácnosti a bytových doplnkov.

Ak o príspevok na presťahovanie za prácou požiadajú písomne obaja manželia, ktorí spĺňajú uvedené podmienky, úrad práce poskytne tento príspevok len jednému z manželov.

Vlani získalo príspevok na presťahovanie za prácou spolu 66 uchádzačov o zamestnanie v hodnote viac ako 63.000 eur.