Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

Práce na druhom moste cez rieku Váh v Trenčíne dočasne zastavili

Výstavba druhého cestného mosta cez Váh sa začala po dlhých rokoch plných sľubov v polovici marca tohto roku.

Trenčín 18. júna (TASR) – Slovenská správa ciest údajne dočasne pozastavila niektoré práce na stavbe druhého cestného mosta cez rieku Váh v Trenčíne. Informáciu potvrdila TASR hovorkyňa spoločnosti Strabag Edita Novotná.

"Môžeme potvrdiť, že na pokyn investora došlo k dočasnému pozastaveniu niektorých prác. K bližšiemu vysvetleniu dôvodov je kompetentná Slovenská správa ciest ako investor projektu," informovala Novotná.

Podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej nemá mesto žiadnu oficiálnu informáciu o pozastavení prác ani od Slovenskej správy ciest, ani od ministerstva dopravy.

"Dozvedeli sme sa to od zástupcov médií. Primátora som okamžite informovala, ten si začína preverovať u príslušných štátnych inštitúcií, či je to pravda a najmä z akých dôvodov. Keď bude poznať príčiny tohto stavu, bude osobne informovať médiá," povedala Ságová.

Výstavba druhého cestného mosta cez Váh sa začala po dlhých rokoch plných sľubov v polovici marca tohto roku. Stavia ho spoločnosť ZIPP-Strabag za asi 36 miliónov eur, hoci predpokladaná hodnota bola takmer 90 miliónov eur.

Pôvodne ho mala dokončiť na jeseň 2014. Na výstavbu mosta mala nadväzovať výstavba juhovýchodného obchvatu mesta, ktorá by mala spolu s mostom vyriešiť katastrofálnu dopravnú situáciu v Trenčíne.

„Zistili sme, že bývalé vedenie Slovenskej správy ciest z čias pána Figeľa sa dohodlo so zhotoviteľom stavby, ZIPP - Strabag, na zásadnej zmene projektu bez toho, aby následne dotiahli všetky potrebné náležitosti. V praxi dnes pri Trenčíne vyrastá úplne iný most, aký bol vysúťažený. Tento podľa našich informácií nemá ani potrebné stavebné povolenie. Okrem iného hrozí veľké riziko, že takéto kroky nie sú v súlade s pravidlami čerpania eurofondov. Situáciu intenzívne skúmame a rozpletáme tento záhadný prípad. Je v našom záujme, aby bol most dostavaný v pôvodne avizovanom termíne tak, aby všetko bolo v súlade s legislatívou, a aby nebolo ohrozené financovanie tejto stavby prostredníctvom eurofondov,“ informoval dnes TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa.