Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pracovníkov pre Jaguar bude pripravovať SOŠ polytechnická v Nitre

Na snímke generálny riaditeľ automobilky Jaguar Land Rover Ralf Dieter Speth počas tlačovej konferencie po slávnostnom podpise investičnej zmluvy medzi vládou SR a automobilkou Jaguar Land Rover na Úrade vlády SR v Bratislave 11. decembra 2015. Závod postaví automobilka v priemyselnom parku pri Nitre. Foto: TASR/Martin Baumann

Investor si vybral školu v súvislosti s prípravou pracovnej sily do svojej prevádzky z dôvodu skladby a zamerania vzdelávacích odborov.

Nitra 11. januára (TASR) - Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá vytvorí v Nitre takmer 3000 pracovných miest, bude spolupracovať so Strednou odbornou školou (SOŠ) polytechnickou na Novozámockej ulici v Nitre.

Investor si vybral školu v súvislosti s prípravou pracovnej sily do svojej prevádzky z dôvodu skladby a zamerania vzdelávacích odborov, informovala hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Oľga Prekopová. Jaguar Land Rover prejavil záujem predovšetkým o odbory mechanik nastavovač, mechanik strojov a zariadení, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik elektrotechnik a obrábač kovov. „V prípade požiadavky investora urobí škola nábor žiakov do študijných odborov mechanik mechatronik a strojný mechanik. Do siete zaradí aj učebný odbor nástrojár,“ skonštatovala Prekopová.

Stredná odborná škola polytechnická je zároveň Centrom odborného vzdelávania a prípravy v oblasti CNC technológií. V rozpočte NSK na rok 2016 je na centrum schválených 1.660.307 eur. Ponuka vzdelávacích odborov na SOŠ v NSK je podobná ponuke SOŠ v samosprávnych krajoch, kde pôsobia automobilky KIA, Peugeot a Volkswagen. V SOŠ v NSK nie je v sieti škôl a školských zariadení SR zaradený jeden vzdelávací odbor, a to mechanik automobilových liniek. „K zaradeniu do siete je potrebné príslušné materiálne vybavenie, ktoré je možné získať v spolupráci so spoločnosťou Jaguar Land Rover,“ povedala Prekopová. Nitriansky samosprávny kraj očakáva od spoločnosti Jaguar Land Rover špecifikáciu potrieb prípravy absolventov na konkrétne profesie, na základe ktorej SOŠ upravia obsah vzdelávacích odborov.

Pretože ostatné automobilky na Slovensku spolupracujú pri príprave svojich budúcich zamestnancov aj so strednými priemyselnými školami zameranými na výučbu elektrotechnických odborov, NSK predpokladá možnú spoluprácu spoločnosti Jaguar Land Rover aj so SPŠ strojníckou a elektrotechnickou na ulici Fraňa Kráľa v Nitre. Škola buduje Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre robotizáciu kybernetických systémov vo výrobe a pre projektovanie v elektrotechnike a strojárstve. Nosnými vzdelávacími odbormi na škole sú strojárstvo, mechatronika a elektrotechnika.

Na stredných odborných školách v Nitre sa v tomto školskom roku vzdeláva v technických odboroch s možným využitím v automobilovom priemysle 802 žiakov. „Ku dnešnému dňu je na stránke školského výpočtového strediska evidovaných 447 žiakov, ktorí majú záujem o štúdium  príslušných odborov v budúcom školskom roku,“ skonštatovala Prekopová.