Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenský trh práce nabral v roku 2014 novú silu

Ilustračná snímka. Univerzitný trh kariérnych príležitostí a práce s názvom Prezentačné dni podnikov Deň kariéry SPU 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Analytici to pripisujú najmä silnejšiemu domácemu dopytu a oživovaniu trhu práce.

Bratislava 6. marca (TASR) – Ekonomika Slovenska rástla v minulom roku najrýchlejším tempom od roku 2011. O 2,4 % sa zvýšil hrubý domáci produkt (HDP) v priemere za uplynulých 12 mesiacov, ale aj v poslednom štvrťroku. Analytici to pripisujú najmä silnejšiemu domácemu dopytu a oživovaniu trhu práce.

Rast ekonomiky ťahal podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej predovšetkým domáci dopyt. Spotreba domácností stúpla vo 4. kvartáli medziročne o 2,2 % aj vďaka zlepšeniu na trhu práce. "Rast zamestnanosti sa medziročne zvýšil až na 2,7 %, k čomu výrazne prispela najmä zamestnanosť v priemysle. Celkovo za rok 2014 sa zvýšila zamestnanosť v priemere o 1,4 % a prevýšila tak nulový rast z roku 2013," uviedla.

Za príjemné prekvapenie označila pokles nezamestnanosti v poslednom štvrťroku medzikvartálne o 0,3 percentuálneho bodu na 12,6 %. Rok predtým bolo nameraných 14,2 %. "Viditeľne klesol počet dlhodobo nezamestnaných, čo je pozitívna správa, keďže táto skupina predstavuje až takmer 65-% podiel na celkovej miere nezamestnanosti. Negatívny vývoj bol v miere krátkodobej nezamestnanosti, ktorá sa v štvrtom kvartáli mierne zvýšila," zhodnotila Muchová.

Analytik ČSOB banky Marek Gábriš upozornil, že spotrebu domácností podporil aj rast reálnych miezd už druhý rok za sebou. Reálne mzdy stúpli v roku 2014 o 4,2 %. "Slovensko bolo jednou z najrýchlejšie rastúcich krajín menovej únie. V roku 2015 by mohla ekonomika rásť podobným tempom ako v uplynulom období, naďalej ťahaná najmä domácim dopytom," predpovedá.

Slovenská sporiteľňa očakáva tento rok rast HDP na úrovni 2,5 %. "Nízka cena ropy je pre Slovensko dobrou správou z hľadiska rastu HDP. Ako krajina, ktorá ropu dováža, predstavuje lacnejšia ropa pre našu ekonomiku nižšie produkčné náklady a vyšší reálny disponibilný príjem spotrebiteľov, vďaka nižším cenám palív a energií," vysvetlila Muchová. Ako však dodala, nízka cena ropy predstavuje riziko pre rast spotrebiteľských cien.