Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pracujete v zahraničí? Radšej si odkladajte všetky doklady

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide najmä o pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Občania, ktorí odchádzajú za prácou či brigádou do krajín EÚ, Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Švajčiarska alebo sa vracajú späť na Slovensko, by si mali nárok na sociálne dávky, čiže nemocenské, materské, dávka v nezamestnanosti, v prvom rade uplatňovať v štáte posledného zamestnania, teda tam, kde bol občan poistený a platil si poistné.

Ak si občan bude dávku nárokovať na Slovensku, musí splniť viacero podmienok, predovšetkým preukázať, že počas obdobia práce v zahraničí si zachoval na Slovensku tzv. centrum záujmov, to znamená osobné väzby k Slovenskej republike. K tomu bude potrebovať aj doklady zo zahraničia.

"Občania pracujúci v zahraničí by si tak mali už od začiatku výkonu zárobkovej činnosti vo vlastnom záujme uchovávať doklady potvrdzujúce skutočnosť, že v určitom období v zahraničí skutočne pracovali a platili poistné. Ide najmä o pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak si chce napríklad občan uplatniť po práci v zahraničí na Slovensku dávku v nezamestnanosti, tak na účely zohľadnenia dôb poistenia v nezamestnanosti dosiahnutých v inom členskom štáte EÚ je dobré vyžiadať si od nositeľa sociálneho zabezpečenia v danej krajine potvrdenie PD U1.

Pre potreby nemocenských dávok je to formulár E 104, prípadne akékoľvek iné potvrdenie potvrdzujúce doby nemocenského poistenia na účely peňažných dávok v chorobe a materstve. Ak uvedené potvrdenia občan mať nebude, Sociálna poisťovňa si ich vyžiada sama od príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v zahraničí. Môže to však časovo predĺžiť samotné konanie o dávke. Pre dôchodok žiadny formulár potrebný nie je, poisťovňa si ho v každom prípade vyžiada sama, a to až pri vybavovaní dôchodku.