Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pracujúcemu dôchodcovi s minimálnym dôchodkom sa zvýšenie počíta inak

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Výplata zvýšeného dôchodku s doplatkom od 1. januára 2018 príde dôchodcovi na adresu alebo bankový účet v jeho aprílovom výplatnom termíne.

Bratislava 26. marca (TASR) - Ak pracujúcemu dôchodcovi Sociálna poisťovňa vypláca tzv. minimálny dôchodok, čo je pôvodne taký nízky starobný dôchodok, že bol zákonom zvýšený na úroveň minimálneho dôchodku, potom sa pri jeho zvyšovaní za odpracovaný uplynulý rok postupuje inak, ako pri starobnom dôchodku.

Od 1. januára Sociálna poisťovňa zvýši za obdobie dôchodkového poistenia v predchádzajúcom roku jeho pôvodný starobný dôchodok, teda nie minimálny dôchodok, ktorý momentálne dostáva. Následne poisťovňa porovná takto zvýšený pôvodný starobný dôchodok s minimálnym dôchodkom daného poberateľa a ak bude suma zvýšeného starobného dôchodku vyššia ako je minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa začne dôchodcovi vyplácať zvýšený starobný dôchodok, pretože je to preňho výhodnejšie.

Ak bude táto zvýšená suma starobného dôchodku nižšia ako je dôchodcom aktuálne poberaný minimálny dôchodok, bude aj naďalej dostávať tento minimálny dôchodok bez toho, aby sa mu zvýšil. Je to totiž pre neho tiež výhodnejšie.

Toto porovnanie Sociálna poisťovňa urobí automaticky bez žiadosti dôchodcu, a to do 31. marca 2018. Výplata takto zvýšeného dôchodku s doplatkom od 1. januára 2018 príde dôchodcovi na adresu alebo bankový účet v jeho aprílovom výplatnom termíne.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.