Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Pracujúci dôchodcovia musia o dôchodku informovať zamestnávateľa

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zamestnanec je povinný oznámiť zamestnávateľovi všetky zmeny súvisiace s trvaním sociálneho poistenia a platením poistného. Takou zmenou je aj priznanie starobného dôchodku.

Bratislava 24. marca (TASR) - Zamestnanec je povinný oznámiť zamestnávateľovi všetky zmeny súvisiace s trvaním sociálneho poistenia a platením poistného. Takou zmenou je aj priznanie starobného dôchodku.

V prípade, že zamestnanec má priznaný starobný dôchodok, odo dňa jeho priznania neplatí poistné na invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Priznanie starobného dôchodku zamestnanec preukáže zamestnávateľovi rozhodnutím Sociálnej poisťovne. Môže ísť pritom len o jeho kópiu, nie je ani potrebné, aby všetky údaje (napr. výška dôchodku) boli v rozhodnutí čitateľné.

Ak je z dokladu o priznaní dôchodku zrejmé komu a dátum odkedy bol starobný dôchodok priznaný, možno takýto doklad akceptovať. V prípade, že zamestnávateľ požiada o vrátenie poistného zaplateného bez právneho dôvodu, Sociálna poisťovňa si odkontroluje uvedeného zamestnanca vo svojom informačnom systéme a poistné vráti. 

TASR informovala Sociálna poisťovňa.