Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

PRAET: Zrýchľovanie inflácie v eurozóne ešte stále nie je trvalé

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Motorom aktuálneho výrazného zrýchlenia inflácie bolo predovšetkým zvýšenie cien energií a cien potravín, uviedol Praet. Základné cenové tlaky však zostávajú utlmené.

Berlín 30. marca (TASR) - Oživovanie ekonomiky eurozóny naberá na dynamike, čo však zatiaľ neprispieva k trvalému zrýchľovaniu inflácie, uviedol člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet.

"Ešte stále nie sme dostatočne presvedčení o tom, že inflácia sa bude trvale približovať k úrovniam, ktoré sú v súlade s naším cieľom," uviedol Praet. "Dynamika inflácie stále zostáva závislá od vysokého stupňa monetárnej akomodácie, ktorá dominuje."

Motorom aktuálneho výrazného zrýchlenia inflácie bolo predovšetkým zvýšenie cien energií a cien potravín, uviedol Praet, ktorý je tiež hlavným ekonómom ECB. Základné cenové tlaky však zostávajú utlmené.

Cyklické oživovanie ekonomiky eurozóny naberá na dynamike a rozširuje sa naprieč sektormi a krajinami, tvrdí Praet. Ekonomické vyhliadky sú aktuálne lepšie, než za posledné roky, riziká spomalenia však pretrvávajú, aj keď sa zmenšili.

"Rada guvernérov vzhľadom na tomto pozadí potvrdila nastavenie menovej politiky, vrátane usmerňovania očakávaní, aby zaistila trvalé približovanie tempa rastu spotrebiteľských cien k nášmu inflačnému cieľu," dodal Praet.

Dôvera v ekonomiku eurozóny tento mesiac nečakane klesla



Dôvera v ekonomiku eurozóny tento mesiac nečakane klesla. Dôvodom je zhoršenie nálady podnikateľov v sektore služieb aj v priemysle, zatiaľ čo v maloobchode nálada stagnovala a spotrebiteľská dôvera dokonca mierne vzrástla. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK), ktorý signalizuje, že euroregión nie je taký imúnny voči politickej neistote, ako sa do nedávna zdalo.

Podľa údajov EK kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja ekonomiky eurozóny - indikátor ekonomického sentimentu (ESI) v marci 2017 klesol na 107,9 z februárových 108 bodov. Analytici pritom očakávali, že ESI v marci stúpne, a to na 108,3 bodu. Napriek miernemu poklesu sa hodnota indexu stále drží blízko najvyššej úrovne od roku 2011.

Prieskum ďalej ukázal, že dôvera podnikateľov z priemyslu v 19 krajinách, ktoré platia eurom, sa tento mesiac znížila na 1,2 bodu z 1,3 bodu vo februári. A dôvera podnikateľov v sektore služieb, ktorý sa podieľa jednou tretinou na výkone ekonomiky regiónu, klesla na 12,7 z 13,9 bodu.

Na druhej strane, dôvera spotrebiteľov v menovej únii v marci vzrástla na -5 z februárových -6,2 bodu.

Spomedzi najväčší ekonomík euroregiónu sa hodnota ESI mierne zvýšila v Nemecku na 109,2 zo 108,3 bodu. Klesla však vo Francúzsku na 104,9 zo 105,9 bodu, ako aj v Taliansku (na 105,5 zo 105,6 bodu) a v Španielsku (na 106,9 zo 108,7 bodu).

Hodnota slovenského ESI v marci tiež klesla na 101,6 zo 106,6 bodu vo februári.

EK dnes zároveň informovala, že dôvera v ekonomiku celej 28-člennej Európskej únie (EÚ) v marci vzrástla na 109,1 zo 108,9 bodu.

Európsky štatistický úrad Eurostat zverejní odhad vývoja marcovej inflácie v eurozóne v piatok (31. marca). Analytici však predpovedajú, že sa tempo rastu spotrebiteľských cien v regióne spomalí na 1,8 % z 2 % vo februári.