Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

Praha si požičala financie na investície na medzinárodnom trhu

Foto: TASR/Michal Svítok

Väčšinu emisie upísali zahraniční investori najmä zo západnej Európy.

Praha 8. júla (TASR) - Stavba ďalšej budovy archívu českého hlavného mesta by sa mala začať už v tomto roku. Bude jednou z neveľkého počtu tohtoročných významných investícií a súčasne medzi nimi, ako píše denník E15 na svojej internetovej stránke, najväčšou.

Jej rozpočtované náklady, ktoré sú už schválené, majú dosiahnuť 550 miliónov Kč (21,25 milióna eur). Za takú cenu chce postaviť objekt, betónovú osemposchodovú kocku, víťaz tendra, združenie firiem Chodovec.

Do sumy nie sú zahrnuté všetky výdavky. Hoci objekt má stáť do dvoch rokov, časť počítačovej technológie sa bude objednávať, vzhľadom na rýchly vývoj informačného sektora, až krátko pred odchodom stavbárov z objektu.

Pražská radnica plánovala na stavebnú časť vynaložiť 630 miliónov Kč, ale konkurenčný súboj o získanie práva realizovať projekt prinesie významnú úsporu výdavkov.

Denník tiež informoval o tom, že v prvých júlových dňoch vydala Praha desaťročné eurodlhopisy za 4,9 miliardy Kč. Prostriedky použije na ďalšie vybrané strategické investičné akcie.

Záujem investorov, ktorý dvojnásobne prekonal ponúkaný objem pražských dlhopisov, a dosiahnutý úrok (3,125 %) na ne, dokazujú, že Praha je aj v súčasnom turbulentnom ekonomickom období dôveryhodným partnerom. Tento názor vyslovil námestník pražského primátora Jiří Vávra. Dlhopisy sú kótované na Luxemburskej burze a emitent si ich zabezpečil voči kurzovému a úrokovému riziku. Splatné sú 3. júla 2023.

Väčšinu emisie upísali zahraniční investori najmä zo západnej Európy. Vávra dodal, že išlo o jednu z najväčších transakcií na kapitálovom trhu pre českého emitenta a najväčšiu emisiu komunálnych eurodlhopisov v histórii Českej republiky.

Do budovy nového objektu pražského archívu sa dostanú okrem iného aj papierové písomnosti z depozitu, ktoré sa podarilo zachrániť počas povodne v roku 2002. Od nej sú uložené v Clam-Gallasovom paláci, v priestoroch stanice Praha-Bubny a v bývalej továrni Na Bohdalke.

Prostriedky z eurodlhopisov sa použijú aj na výstavbu časti juhozápadného mestského okruhu a električkovej trate Hlubočepy-Barrandov.