Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

PRAVDA: Po prudkom poklese dohodárov pribúda

Foto: Logo Pravda

Informuje o tom denník Pravda.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Prudký úbytok dohodárov na prelome rokov sa pripisoval najmä faktu, že od januára musia aj oni platiť odvody z príjmov.

Počet ľudí pracujúcich na dohody však začal opäť rásť, píše dnešná PRAVDA. Kým v januári skokom klesol oproti vlaňajšiemu decembru zo 600-tisíc osôb približne na polovicu, vo februári a takisto v marci ich znovu 40-tisíc pribudlo. Podľa ministerstva práce súčasný trend naznačuje, že forma práce na dohody sa napriek novým pravidlám stále javí ako prijateľná, tak pre zamestnávateľov ako pre pracovníkov.

"Dohodárov sme museli riešiť, keďže boli zamestnávateľmi zneužívaní", uviedol pre denník hovorca ministerstva Michal Stuška. V minulosti neboli títo ľudia dostatočne chránení, boli bez akéhokoľvek poistenia a dostatočnej pracovnoprávnej ochrany. Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov odporúča s analýzami vývoja práce na dohody počkať. Najväčšie riziko vidí v tom, že niekdajší pracujúci na dohodu môžu prejsť do čiernej ekonomiky, kde im budú oficiálne vyplácať nízke odmeny, a viac dostanú "neoficiálne na ruku". Téme sa venuje denník na druhej strane v článku s názvom "Po prudkom poklese dohodárov pribúda".