Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pravdepodobnosť vystúpenia Grécka z eurozóny sa zvyšuje

Na snímke uprostred grécky premiér Alexis Tsipras spolu s členmi novej vlády pózujú pre skupinovú fotografiu pred budovou parlamentu v Aténach 28. januára 2015. Foto: TASR/AP

Čoraz viac burziánov počíta s takzvaným Grexitom, teda s tým, že Grécko opustí eurozónu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Atény/Berlín 23. februára (TASR) - Čoraz viac burziánov počíta s takzvaným Grexitom, teda s tým, že Grécko opustí eurozónu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa dnes zverejnených výsledkov prieskumu poradenskej spoločnosti Sentix až 39 % burziánov očakáva, že Grécko v najbližších 12 mesiacoch odíde z menovej únie. To je najvyššie percento od konca roka 2012. Pred týždňom Grexit predpovedalo len 32 % burziánov. Firma Sentix uskutočnila prieskum od štvrtka (19. 2.) do soboty (21. 2.) medzi približne 1000 súkromnými a inštitucionálnymi investormi vo viac než 20 krajinách.

Grécko sa v piatok (20. 2.) predbežne dohodlo s veriteľmi na tom, že dnes im predloží zoznam reforiem, ktorý je podmienkou pre predĺženie finančnej pomoci. Aktuálny záchranný program sa skončí 28. februára a bez jeho predĺženia hrozí Aténam platobná neschopnosť.

Návrhy reforiem preskúma Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). A Euroskupina nakoniec rozhodne, či sú návrhy Atén dostatočné. Bez schválenia Euroskupiny a ratifikácie parlamentmi viacerých krajín eurozóny Atény nemôžu počítať s ďalšou finančnou pomocou.