Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dve sklárske firmy zabezpečia praktické vyučovanie pre 20 žiakov SOŠ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zväz odhaduje, že v rámci celej SR toto odvetvie zamestnáva okolo 4000 zamestnancov, z toho v roku 2014 podniky združené vo Zväze sklárskeho priemyslu mali 3049 pracovníkov.

Bratislava 7. februára (TASR) – Z firiem pôsobiacich v sklárskom priemysle vstupuje v tomto roku ako prvá na Slovensku do systému duálneho vzdelávania akciová spoločnosť RONA Lednické Rovne a Sklenárstvo Královič Bratislava. Zabezpečia praktické vyučovanie žiakov Strednej odbornej školy sklárskej v Lednických Rovniach. Podľa generálneho sekretára Zväzu sklárskeho priemyslu (ZvSP) SR Štefana Škultétyho prvý ročník sa otvorí predbežne pre 20 žiakov, o dvoch z nich má záujem Sklenárstvo Královič.

"Predpokladáme, že v ďalších školských rokoch sa do systému zapoja aj ďalšie firmy pôsobiace v sklárskom priemysle. Prvé dve dostali certifikáty, keďže splnili podmienky na poskytnutie duálneho vzdelávania. Benefity sa budú študentom poskytovať v zmysle zákona, mali by sa stanoviť už v najbližších dvoch mesiacoch," povedal Škultéty pre TASR. Bližšie informácie by mali dostať rodičia žiakov priamo v podnikoch, ktoré sa do systému zapojili a tiež v Strednej odbornej škole sklárskej v Lednických Rovniach.

"Žiakom poskytneme v zmysle zákona osobné ochranné pracovné pomôcky, uhradíme náklady na stravovanie počas praktického vyučovania vo výške ustanovenej osobitným predpisom. Tiež cestovné za dopravu z miesta trvalého bydliska do školského internátu, strednej odbornej školy, miesta výkonu praktického vyučovania a späť. Dostanú ročnú odmenu 200 eur a odmenu za produktívnu prácu 2,184 eura na hodinu," vyčíslil pre TASR benefity majiteľ spoločnosti Sklenárstvo Královič Branislav Královič.

Zväz odhaduje, že v rámci celej SR toto odvetvie zamestnáva okolo 4000 zamestnancov, z toho v roku 2014 podniky združené vo Zväze sklárskeho priemyslu mali 3049 pracovníkov. Priemerný mesačný zárobok sa pohyboval v závislosti od jednotlivých výrobcov od 850 do 1200 eur. Tržby členov zväzu za rok 2014 činili 311,2 milióna eur.

Situácia priemyslu orientovaného na export závisí od vývoja na zahraničných trhoch, najmä v Nemecku a na amerických trhoch. Priemysel s produkciou sklolaminátov je naviazaný najmä na automobilový a stavebný priemysel, ale aj na výrobu veterných elektrární.