Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Pražská burza chystá špeciálny trh pre malé firmy

Burza cenných papierov, Praha Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Obchodovanie s akciami menších firiem by sa malo odštartovať tento rok v júni prípadne na jeseň. Termín závisí od toho, kedy sa prvé malé firmy rozhodnú vydať svoje akcie.

Praha 30. apríla (TASR) - Burza Praha spolu s Raiffeisenbank a maklérmi zo spoločnosti Cyrrus chystá špeciálny trh pre malé firmy, ktorým vo vstupe na burzu doteraz bránili vysoké náklady na administratívu. O projekte, ktorý sa má spustiť už v lete či na jeseň, ale zatiaľ nikto nechce oficiálne hovoriť. Uvádza to dnes na svojej internetovej stránke ihned.cz český denník Hospodářske noviny.

Malé a stredné podniky by tak mohli už čoskoro získať peniaze aj na burze. Obchodovanie s akciami menších firiem by sa malo odštartovať tento rok v júni prípadne na jeseň. Termín závisí od toho, kedy sa prvé malé firmy rozhodnú vydať svoje akcie. Všeobecne je projekt, na ktorom spoločne s Burzou cenných papierov Praha (BCPP) pracovali česká Raiffeisenbank a maklérska spoločnosť Cyrrus, už pripravený na spustenie. Hospodárskym novinám to potvrdili tri nezávislé zdroje. Oficiálne sa ale nikto nechce vyjadrovať.

"Nemôžeme to komentovať," uviedol tlačový hovorca Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Rovnako reagoval aj Jan Procházka z firmy Cyrrus. "Takýto trh je potrebný. Ak sa niečo také uskutoční, pomôže to rozvoju kapitálového trhu a českej ekonomike," zdôraznil Procházka.

Šéf pražskej burzy Petr Koblic o novom projekte tiež nechce hovoriť. Burza nechce nič potvrdiť, pokiaľ nebude emisia nových akcií menších firiem istá. V opačnom prípade by totiž vedenie burzy bolo kritizované za to, že vytvorilo nefungujúci trh. Získanie podnikov, ktoré by vydali akcie, má na starosti Raiffeisenbank. Podľa informácií HN rokuje s niekoľkými záujemcami.

"Vstup nových firiem je pre rozbehnutie trhu dôležitý. Dopyt zo strany podnikov tu je," myslí si výkonný riaditeľ firmy Patria Finance Peter Kováč.

"Každá ekonomika v určitom štádiu rozvoja potrebuje kapitálový trh, aby bolo možné financovať rozvoj firiem aj inak ako z bankových úverov," konštatoval ekonóm Pavel Kohout.