Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Pre airbagy zvoláva Takata v USA do servisov ďalších 2,7 mil. áut

Logo spoločnosti Takata Foto: TASR/AP

V dôsledku vysokých nákladov spojených so zvolávacími akciami podala Takata minulý mesiac v Japonsku a Spojených štátoch žiadosť o ochranu pred veriteľmi.

Washington 12. júla (TASR) - Japonský výrobca autokomponentov Takata musel rozšíriť v USA program zvolávania áut do servisov pre problematické airbagy. Uviedol to Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky.

Takata musí v Spojených štátoch zvolať do servisov ďalších 2,7 milióna áut. Týka sa to značiek Ford, Nissan a Mazda vyrobených v rokoch 2005 až 2012 s iným typom vyvíjačov tlaku, pri ktorých sa pôvodne predpokladalo, že u nich k výbuchom airbagov nemôže dôjsť. Práve v dôsledku problematických vyvíjačov tlaku môžu airbagy od japonskej spoločnosti vybuchnúť a do priestoru vozidla vymrštiť množstvo plastových a kovových úlomkov. Ako sa ukázalo, airbagy od Takaty sú zodpovedné za minimálne 17 úmrtí a vyše 180 zranení vo svete. Mnohé automobilky museli následne do servisov zvolať desiatky miliónov vozidiel.

Najnovšie zvolávanie sa pritom týka airbagov s vyvíjačmi tlaku, ktoré obsahujú desikant síran vápenatý. Takata očakávala, že táto látka by mala riešiť problém, keďže ten bol dôsledkom prieniku vlhkosti do vyvíjačov tlaku. Ako však testy ukázali, výmena je z bezpečnostných dôvodov potrebná aj v prípade nových typov vyvíjačov tlaku, aj keď pri nich sa žiadne zranenie či úmrtie zatiaľ nezaznamenalo.

V dôsledku vysokých nákladov spojených so zvolávacími akciami podala Takata minulý mesiac v Japonsku a Spojených štátoch žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Za obchodný rok 2016/2017 (skončil sa v marci) oznámila firma stratu už tretí obchodný rok po sebe. Ako uviedla, čistá strata predstavovala 79,6 miliardy jenov (610,62 milióna eur). Prevádzkový zisk klesol o 7,5 % na 39 miliárd jenov a tržby dosiahli 662,5 miliardy jenov. To znamená pokles o 7,7 %.