Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pre ČR je rovnako ako pre SR dôležitý rozvoj jadrovej energetiky

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Konštatoval to dnes v Bratislave na 8. ročníku stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2014 minister obchodu a priemyslu ČR Jan Mládek.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Pre Českú republiku podobne ako aj pre Slovenskú republiku je naďalej dôležitý rozvoj jadrovej energetiky. Konštatoval to dnes v Bratislave na 8. ročníku stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2014 minister obchodu a priemyslu ČR Jan Mládek.

Pripomenul, že v apríli tohto roka Česko prijalo rozhodnutie, že nepodporí tzv. kontrakt for diference na dostavbu dvoch blokov jadrovej elektrárne v Temelíne. "Tento kontrakt bol totiž pre nás príliš veľkým záväzkom. Existovala veľká politická obava prijať podobný záväzok, aký sužuje českú ekonomiku, ktorý sa týka fotovoltaických elektrární," zdôvodnil.

Ako uviedol, v súčasnosti sa intenzívne diskutuje o tom, ako zabezpečiť rozvoj jadrovej energetiky v Česku. "Očakáva sa, že vláda ČR schváli dostavbu nie dvoch jadrových blokov v Temelíne, ale jedného bloku v Temelíne a jedného bloku v Dukovanoch ako svoje najbližšie priority. Cieľom najvášnivejších debát je, ako zaistiť, aby kontrakt for diference alebo iná forma záruky bola čo najmenším rizikom, a to jednak pre českých daňových poplatníkov, ako aj pre českých spotrebiteľov," dodal Mládek.

Central European Energy Conference (CEEC) 2014 organizujú Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, Reprezentácia Európskej komisie v SR, Slovenský plynárenský a naftový zväz v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.