Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Pre nadmerný výskyt olova stiahli v ČR z trhu poľskú dlhozrnnú ryžu

Poľskú ryžu s obsahom olova stiahol z predaja aj slovenský Lidl

Praha 21. mája (TASR) - Dlhozrnnú ryžu z Poľska musela v Českej republike stiahnuť z predaja obchodná sieť Lidl. Príčinou bol viac ako dvojnásobne prekročený maximálne povolený obsah olova. Informáciu priniesol spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na českú Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu (SZPI).

Ako vyplýva zo slov hovorcu SZPI Pavla Kopřivu, odobratá vzorka 400-gramového balenia šarže Tiradell Rice Parboiled vo varných vrecúškach (4 x 100 g) s minimálnou trvanlivosťou do augusta 2013 obsahovala 0,51 miligramu olova na kilogram.

Poľskú ryžu stiahol z predaja aj slovenský Lidl


Bezodkladne po získaní informácií o existencii potenciálneho nedostatku stiahla z predaja dlhozrnnú ryžu Tiradell vo varných vrecúškach s dátumom minimálnej spotreby v auguste 2013 aj spoločnosť Lidl Slovenská republika, v.o.s.

"Spoločnosť Lidl informovala zákazníkov o stiahnutí predmetného výrobku tak v predajniach, ako aj na webovej stránke. V prípade, že majú zákazníci tento výrobok s uvedeným dátumom spotreby doma, môžu ho vrátiť v ktorejkoľvek predajni Lidl, pričom im budú vrátené peniaze," informovala tlačová hovorkyňa spoločnosti Lidl Jana Čupková.
Potravinu preto vyhodnotili ako nevhodnú na konzumáciu. Povolené maximum obsahu olova je 0,2 mg/kg. Dodávateľom produktu je spoločnosť ROL-RYZ sp.z.o.o zo severopoľskej Gdyne.

Obchodná sieť Lidl už tento výrobok v ČR stiahla z predaja. Každý, kto by ho mal ešte doma, ho môže vrátiť v ktorejkoľvek prevádzke siete, pričom mu vrátia peniaze, uviedlo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Podľa slov hovorkyne Lidlu Lucie Borovičkovej išlo zrejme o náhodný nález, pretože analýzy ďalších vzoriek rovnakého výrobku z tejto i ďalších šarží už nepriniesli podobné poznatky.