Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Orbánova vláda zrejme príde o eurofondy za milióny eur

Maďarský premiér Viktor OrbánFoto: TASR/AP

Dôvodom je neplnenie fiškálnej politiky.Ak by sa to naozaj stalo, bolo by to po prvý raz, čo EÚ pozastavila nejakej krajine eurofondy.

Brusel 12. marca (TASR) - Ministri financií Európskej únie (EÚ) plánujú v utorok (13. 3.) zmraziť rozvojovú pomoc pre Maďarsko vo výške 495 miliónov eur. Príčinou je, že Budapešť nedokázala dostať pod kontrolu svoj rozpočet, tvrdia bruselskí diplomati. Ak by sa to naozaj stalo, bolo by to po prvý raz, čo únia zastavila nejakej krajine eurofondy ako trest za laxnú fiškálnu politiku.

Veľká väčšina z 27 ministrov financií EÚ je pripravená zahlasovať za návrh Európskej komisie (EK) zastaviť Maďarsku od budúceho januára peniaze z eurofondov, uviedli pre agentúru Reuters štyria diplomati. "Existuje konsenzus v otázke pozastavenia peňazí z Kohézneho fondu pre Maďarsko," uviedol jeden z diplomatov.

Orbán sa neobáva

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že očakávané rozhodnutie je len technickou záležitosťou a jeho krajina nepríde na budúci rok o žiadne peniaze z fondov EÚ. Očakávania týkajúce sa pozastavenia peňazí z eurofondov zvyšujú obavy investorov, že Budapešť len tak ľahko nezíska pohotovostný úver, o ktorý požiadala Medzinárodný menový fond (MMF).

Oslabenie forinta

Forint po zverejnení správy o pozastavení fondov voči euru oslabil o 0,6 % na 295 HUF/EUR. Neskôr zmazal časť strát a posilnil na 293,4 HUF/EUR, čo je však stále o 0,8 % slabší kurz v porovnaní s piatkovým (9. 3.) koncom obchodovania.


Páka na hriešnikov

Rozhodnutie EÚ má tiež ukázať, že nové právomoci EK predstavujú pre rozpočtových hriešnikov skutočnú hrozbu, tvrdia diplomati. Komisia chce tlačiť aj na ostatné krajiny, aby plnili svoje fiškálne ciele aj napriek zhoršovaniu situácie v európskej ekonomike, čo zrejme zníži daňové príjmy vlád. "Správa pre Maďarsko aj ostatné krajiny je jasná: musíte plniť svoje fiškálne záväzky, aby ste obnovili dôveru trhov," uviedol jeden z diplomatov, ktorý dodal, že takmer všetkých 27 krajín únie podporuje pozastavenie fondov.

Pre chudobnejšie krajiny, ako je Maďarsko, je zastavenie eurofondov najväčšou hrozbou, ktorú má únia k dispozícii. Brusel túto hrozbu zatiaľ nikdy nezrealizoval.


EK v návrhu na zastavenie fondov uviedla, že Maďarsko od vstupu do EÚ nedokázalo znížiť svoj deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) okrem vlaňajška. V roku 2011 sa to však Budapešti podarilo len vďaka prevodu peňazí zo súkromných dôchodkových fondov, čo bolo príčinou jednorazového rozpočtového prebytku. Podľa Komisie toto opatrenie neznamená štrukturálnu korekciu predchádzajúcich deficitov a nemá trvalý charakter.

Maďarsko má čas do septembra, aby ukázalo EK, že dokáže udržateľne korigovať deficit a že na budúci rok, teda po doznení takýchto jednorazových opatrení, bude hospodáriť so schodkom nižším ako 3 % HDP. Maďarský deficit dosiahne na budúci rok 3,6 % HDP, ak Budapešť neprijme ďalšie opatrenia. Komisia môže opäť uvoľniť fondy, keď sa presvedčí, že Maďarsko splní svoje fiškálne ciele.