Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pre spor s vlastníkom Unionu SR zablokovali aktíva v Luxembursku

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa Ministerstva financií SR Achmea zavádza, spor o zákaz zisku stále trvá.

Bratislava 23. mája (TASR) - Luxemburský súd nariadil zablokovanie 29,5 milióna eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu holandská poisťovňa Achmea, ktorá je vlastníkom slovenskej Union zdravotnej poisťovne (ZP). Finančné prostriedky, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na viacerých bankových účtoch v Luxembursku, majú byť uložené na špeciálnom bankovom účte, kde zostanú mimo dosahu Slovenskej republiky. TASR o tom informoval Bert Rensen zo spoločnosti Achmea.

"Po úspešnom ukončení príslušných právnych krokov v Luxembursku budú finančné prostriedky vyplatené spoločnosti Achmea," informoval Rensen. Ako ďalej uviedol, dnešné rozhodnutie súdu berie do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči SR.

Rensen ďalej informoval, že spoločnosť Achmea bola oprávnená začať s vykonaním exekúcie na slovenské aktíva po tom, čo získala predchádzajúci súhlas luxemburského súdu s tým, aby sa rozhodcovský nález zo 7. decembra 2012, vydaný v prospech spoločnosti Achmea, vykonal v Luxembursku. "Vykonanie exekúcie na slovenské aktíva nasleduje po náleze medzinárodného rozhodcovského súdu z decembra 2012, ktorý rozhodol, že Slovenská republika porušila príslušné ustanovenia bilaterálnej investičnej dohody medzi Holandskom a Slovenskou republikou z roku 1992," dodal hovorca spoločnosti.

"Exekúciou týchto finančných aktív si uplatňujeme naše právo na vymoženie pohľadávky, ktorá nám bola priznaná nálezom medzinárodného rozhodcovského súdu. Niekoľkokrát sme Slovenskú republiku žiadali, aby sa vo vzťahu k svojim povinnostiam zachovala ako člen EÚ a aby splnila svoje záväzky. Do dnešného dňa tak Slovenská republika neurobila," vysvetlil predseda predstavenstva spoločnosti Achmea, Willem van Duin.

SR prehrala dlhotrvajúci spor s holandským vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy a kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne.


Achmea zavádza, spor o zákaz zisku stále trvá

Spor s vlastníkom zdravotnej poisťovne Union, holandskou spoločnosťou Achmea, podľa Ministerstva financií (MF) SR naďalej trvá. Prostriedky, ktoré sú uložené v Luxemburgu, sú a budú majetkom Slovenskej republiky až do riadneho ukončenia celého sporu.

"Aj napriek tomu, že Achmea si je vedomá, že spor nie je ukončený, vykonala značne neprimerané kroky a iniciovala exekúciu proti Slovensku," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru rezortu financií Radko Kuruc.

Podľa Kuruca však nemecké súdy ešte len rozhodnú o žiadosti SR na zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu a luxemburské súdy zase o žiadosti o zrušenie exekúcie. "Slovenská republika je odhodlaná všetkými právnymi prostriedkami naďalej brániť pozíciu obhajovanú v arbitráži. Už pred šiestimi týždňami vykonala SR preto nevyhnutné kroky z titulu možnej exekúcie, aby chránila záujmy suverénneho štátu a občanov Slovenska," zdôraznil.

Slovenská republika tiež podľa neho naďalej trvá na postoji, že stovky miliónov eur, ktoré z verejného zdravotníctva odišli a boli vyplatené vlastníkom zdravotných poisťovní, by mali ostať v slovenskom zdravotníctve. "Tento názor bude SR obhajovať všetkými právnymi prostriedkami aj v ďalšej arbitráží, ktorú iniciovala Achmea," dodal Kuruc.



I. ŠTEFANEC: Zablokovanie 29,5 mil. eur je dôsledok zlého rozhodnutia R. Fica

Ivan Štefanec
Foto: TASR/Michal Svítok
Zablokovanie slovenských aktív vo výške 29,5 milióna eur je podľa poslanca za opozičnú SDKÚ-DS Ivana Štefanca dôsledkom zlého a škodlivého rozhodnutia Roberta Fica a jeho Smeru-SD. Štefanec to vyhlásil na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR.

Teraz na to podľa jeho slov doplácajú všetci, aj mladé rodiny, stredná vrstva či malí podnikatelia. "Doplácajú na to všetci, čo sú aktívni a pracovití," podotkol zákonodarca. Vyzval preto premiéra Fica, aby prestal s touto "škodlivou politikou".

"Vieme, že Robert Fico vie zohnať peniaze vlastnou hlavou, preto ho vyzývam, aby zohnal týchto takmer 30 miliónov eur na zaplatenie škôd, ktoré sám spôsobil," dodal Štefanec. Zároveň vyzval predsedu vlády aj na zmenu jeho politiky v oblasti zdravotných poisťovní, ktorá smeruje k jednej poisťovni. "Je načase, aby sa zmenila táto cesta, ktorá nepomôže ľuďom zlepšiť zdravotnú starostlivosť, ale ktorá bude opäť stáť len a len peniaze slovenských daňových poplatníkov," dodal Štefanec.