Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Prebieha výber firmy na rekonštrukciu uzavretého mosta Ružín

Na archívnej snímke most cez vodnú nádrž Ružín pred obcou Opátka, okres Košice-okolie. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cena rekonštrukcie podľa odhadov je 8,4 milióna eur, trvanie realizácie je do konca tohto kalendárneho roka.

Košice 20. februára (TASR) – Vo veci rekonštrukcie mosta nad vodnou nádržou Ružín, ktorý je v havarijnom stave, v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa. "Predpokladám, že v mesiaci marec dôjde k podpisu zmluvy s víťazným zhotoviteľom," informoval dnes poslancov Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát.



Cena rekonštrukcie podľa odhadov je 8,4 milióna eur, trvanie realizácie je do konca tohto kalendárneho roka. "Budeme sa snažiť, aby táto lehota bola skrátená, ale, samozrejme, nemôžme ju skrátiť na úkor bezpečnosti," uviedol Bernát.

Most sa bude sa rekonštruovať postupne, potrebná bude stabilizácia svahov na brehoch prostredníctvom pilotáže. Technologicky sa podľa jeho slov nedá rekonštruovať objekt počas obmedzenej premávky vozidiel, most tak bude aj počas prác pre dopravu uzavretý.

Bernát ďalej konštatoval, že prvou alternatívou bolo most zbúrať a postaviť nový. Realizácia by trvala dva - tri roky s nákladmi zhruba 30 miliónov eur. Napokon sa našlo rýchlejšie a lacnejšie riešenie navrhnuté statikom a verifikované ďalšími odborníkmi. "Tá rekonštrukcia bude v podstate spočívať v tom, že nad pôvodnou konštrukciou mosta sa postaví kompozitný nový most, ktorý sa spriahne s pôvodnou konštrukciou," povedal Bernát. Financovanie rekonštrukcie už s výslednou sumou z verejného obstarávania má schváliť zastupiteľstvo na aprílovom zasadnutí.



Informácia o rekonštrukcii mosta patrila k bodom programu dnešného zasadnutia krajského zastupiteľstva. Most nad Ružínom má 50 rokov a od roku 2004 je jeho vlastníkom KSK. V rokoch 2015 - 2016 došlo postupne k zhoršeniu jeho stavu až na stupeň havarijný. Pre automobilovú dopravu ho uzatvorili vlani 24. decembra, čo skomplikovalo dopravné spojenie okresov Spišská Nová Ves a Gelnica s krajským mestom.

Podľa materiálu predloženého krajským poslancom došlo k náhlemu zníženiu únosnosti mostnej konštrukcie, pričom "túto rýchlu stratu predpätia nebolo možné predvídať". Za prioritu si KSK určil rýchlu a kvalitnú rekonštrukciu mosta, a zároveň zmiernenie dôsledkov jeho uzatvorenia, čiže zabezpečenie alternatívneho dopravného spojenia. Po uzavretí mosta bola ako obchádzková trasa pre osobné automobily určená trasa Margecany – Klenov – Obišovce – Košice. Nákladná doprava je smerovaná na Prešov a následne na cestu I/68 prípadne diaľnicu D1. Následkom uzávery mosta došlo k úprave pravidelnej autobusovej dopravy. K opatreniam zo strany kraja patrí realizácia stavebných prác na účelovej lesnej komunikácii medzi Opátkou a Zlatníkom, ktorá má slúžiť na nevyhnutné dopravné spojenie pre obyvateľov obce Opátka smerom ku Košickej Belej. KSK zakúpil a poskytol na prepravu osôb cez túto účelovú cestu mikrobus pre deväť osôb.

"Úrad KSK preveril aj ďalšie alternatívy dopravného spojenia po uzatvorení mosta 547-020 cez vodnú nádrž Ružín, ktoré však boli vyhodnotené ako nerealizovateľné alebo neefektívne," uvádza materiál na rokovanie. Zvažovanými alternatívami bolo zníženie vodnej hladiny nádrže s využitím starej dnes už zatopenej cesty, vybudovanie kompy či alebo pontónového mosta.

Vo vzťahu k možnému postaveniu pontónového mosta KSK ešte čaká na oficiálne stanovisko Ozbrojených síl (OS) SR. Krajské zastupiteľstvo dnes schválilo uznesenie, aby predseda KSK Zdenko Trebuľa (Smer-SD) potom, ako ho dostane, inicioval rokovanie krízového štábu za účelom najoptimálnejšieho provizórneho riešenia dopravy.

Niektorí opoziční poslanci vyčítali Úradu a Správe ciest KSK, že nezačali riešiť otázku rekonštrukcie mosta už koncom roku 2015. Poslanec Rastislav Trnka (nezávislý) neúspešne navrhol uznesenie, požadujúce okrem iného odvolanie riaditeľa SC KSK Zoltána Bartoša a vedúceho odboru dopravy Úradu KSK Ladislava Olexu. Súčasťou návrhu bola aj požiadavka finančných kompenzácií obyvateľom postihnutých oblastí.

V rozprave, ktorá trvala takmer dve hodiny, Trnka ďalej navrhol, aby mohol vystúpiť aktivista a košický mestský poslanec Jaroslav Polaček (nezávislý). Vzápätí poslanec Ján Jakubov (Smer-SD) navrhol uzavrieť rozpravu k tomuto bodu, čo väčšina zastupiteľstva schválila. Zo strany Polačeka a niektorých ľudí z radov verejnosti to vyvolalo hlasný nesúhlas. "Prečo si ľud nemôže povedať svoj názor? Čo nepoviete, že preto sa to stalo, že niektorí preťažili most," kričal jeden z občanov.

Trnka a Polaček minulý týždeň vyzvali ľudí, aby na rokovanie prišli vyjadriť svoj postoj v súvislosti s uzavretím mostu Ružín. Celkovo prišlo do sály na miesta pre verejnosť niekoľko desiatok občanov.